Croque Monsieurs abrikostærte
BAGVæRK

Croque Monsieurs abrikostærte

Har du abrikoser, så snyd ikke dig selv for denne lækkerbisken af en cremet tærte. Tilsæt evt. en smule amaretto, der understreger det mandelagtige i abrikoserne. Opskriften er fra bogen ”Kager, du bager igen” af Marie Holm.
  • 6 Personer

Mørdej

75 g smør, stuetempereret
50 g flormelis
0.5 stk. sammenpisket æg.
10 g mandelmel
125 g hvedemel
- et lille nip salt

Fyld

700 g abrikoser
- saft af ½ citron
3 tsk. amaretto (hvis du har)
1 stk. vaniljestang
150 g sukker
3 spsk. Maizena

Sådan gør du

  1. 1
    Rør smør og flormelis blødt med en elpisker eller på en røremaskine med et fladt piskeris. Tilsæt ægget, og pisk det ind i smørret. Tilsæt mandelmel, mel og salt. Stop maskineriet, så snart dejen hænger lidt sammen, og tryk det sidste sammenmed hænderne. Læg dejen i køleskabet i 30 minutter.
  2. 2
    Rul dejen ud til en cirkel mellem to stykker bagepapir, så den passer til en tærteform på ca. 24-26 cm i diameter. Træk forsigtigt papiret af på den ene side. Læg papiret løst over dejen igen, vend rundt, og træk papiret på den anden side af.
  3. 3
    Løft dej og papir over på en bakke eller et skærebræt, og giv dejen 10 minutter mere i køleskabet. Løft derefter dejen over i tærteformen, som ikke skal være smurt. Tryk dejen fint ned i formen. Sæt form og dej i køleskabet, mens du laver fyldet.
  4. 4
    Tænd ovnen på 200 C varmluft.
  5. 5
    Flæk abrikoserne, vrid stenene fri, og skær frugten i kvarte. Kom abrikosbådene i en skål, og tilsæt citronsaft og amaretto, hvis du har det – amaretto understreger det mandelagtige i abrikoserne, men er ikke en nødvendighed. Flæk vaniljestangen, skrab kornene ud, og mas dem sammen med lidt af sukkeret med den flade side af en kniv, så kornene skilles ad. Tag en anden skål, og kom den sukrede vanilje, sukker og Maizena i den, og bland det godt sammen. Vend nu de tørre ingredienser ned i abrikoserne, og bred så fyldet ud på den rå tærtebund.
  6. 6
    Bag først tærten i 20 minutter ved de 200 C. Skru så ned til 180 C, og bag tærten i yderligere 30 minutter, til dejen er gennembagt, og fyldet er skinnende med let brændte abrikoser hist og pist.
  7. 7
    Tag tærten ud, og lad den køle af til stuetemperatur på en bagerist. Spis tærten med et drys flormelis og flødeskum eller vanilje- eller pistacieis efter smag.