Berliner med citronsukker
BAGVæRK

Berliner med citronsukker

En berliner er et stykke klassisk tysk bagværk. I denne opskrift blander vi citronskal i sukkeret, som berlinerne skal vendes i, hvilket giver dem et friskt strejf.
  • 10 Personer

Ingredienser

85 g smør
100 g mælk
2 spsk. sukker
0.75 tsk. stødt kardemomme
0.5 stk. vaniljestang
2 stk æg
10 g gær

275 g hvedemel
0.75 tsk. fint salt
1 l. neutral olie til stegning

Citronsukker

2 dl. sukker
1 stk. fintreven citronskal
- fyld f.eks. fast syltetøj, f.eks. abrikos eller creme

Sådan gør du

  1. 1
    Smelt smørret i en kasserolle over svag varme. Tag kasserollen af varmen og hæld mælk, sukker, vanilje og kardemomme i. Hæld det i en røreskål og lad det køle lidt af.
  2. 2
    Tilsæt først æg og smuldr så gæren i. Rør, til gæren opløst.
  3. 3
    Tilsæt salt og hvedemel, lidt ad gangen. Ælt dejen i 8-10 min., til den er blød, blank og smidig. Sæt dejen til hævning på et lunt sted, tildækket i ca. 11/2 time, indtil dobbelt størrelse.
  4. 4
    Vend forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord og del den i 10 lige store stykker. Form dem til boller, tryk dem flade og lad dem efterhæve tildækket i ca. 30 min.
  5. 5
    Varm imens olien op i en gryde til 160-170 C, og klargør citronsukker ved at blande sukker og citronskal i en bred skål, med plads til at vende bollerne/berlinerne i.
  6. 6
    Steg 1-2 berlinere ad gangen, i ca. 2 min. på hver side, til de er faste og gyldne. Tag dem op med en hulske, dryp olien af og vend dem herefter på alle sider i citronsukkeret.
  7. 7
    Lad dem køle lidt af inden servering.

Tip!

Berlinerne kan fyldes med fast syltetøj, creme eller lemon curd. Brug en sprøjtepose og en aflang tyl til at sprøjte det ind i siden af hver berliner.