Sådan passer du på huden på skiferien
Brug en kraftig solcreme
For mange danskere byder vinteren på en tur til Skandinaviens eller Mellemeuropas skisportsteder og pister, men kombinationen af frost, blæst og skarp sol over højfjeldet er ekstremt hårdt for huden.
Det kan betyde hudskader og øget risiko for hudkræft. På ferien klæder du kroppen godt på i skiundertøj og hjelm, når du skal ned ad pisten, og på samme måde skal du passe godt på huden på ferien.
Selv få timers skarp højfjeldssol, der reflekteres i den hvide sne, kan være lidt af en opvågning for mange danskeres vinterblege hud, og er man ikke opmærksom og husker at beskytte huden, kan vinterens skitur medføre solskoldninger og skader, der ælder huden og øger risikoen for pigmentfejl og hudkræft.
Solskader er farlige
”I løbet af efteråret og vinteren forsvinder pigmenteringen og hudens yderste, beskyttende lag, da vores hud ikke udsættes for den samme mængde sollys som om sommeren. Men på en skiferie udsættes huden for både vind og kraftige solstråler, der forstærkes af refleksionen i sneen. Sådan en cocktail kan meget hurtigt gøre bleg vinterhud voldsomt forbrændt, hvilket øger risikoen for pigmentforandringer og i sidste ende hudkræft,” fortæller læge, cand.scient., ph.d. og scientific advisor hos DermaPharm, Uffe Koppelhus.
Vi mærker ikke solen i den kolde vind på vej ned ad pisten
”Jeg tror, at mange skisportsentusiaster har gode intentioner om at bruge solcreme, men de glemmer det. På stranden kan man ofte mærke, når huden er ved at blive forbrændt på grund af overophedning, men i kulden mærker vi det ikke på samme måde. Det er derfor vigtigt også at være opmærksom på solens stråler på skiferien,” lyder det fra kvalitets- og miljøchef i DermaPharm, Connie Mørch.
Det bedste råd er at huske en solcreme med faktor 30 eller faktor 50 til de første dage af ferien. Siden kan man trappe lidt ned. Brskyt også læberne med en solstift med solfaktor i, lyder rådet fra Connie Mørch.
Vidste du, at …
- solbriller giver god beskyttelse mod UV-stråling og skader på øjnene.
- tætsiddende solbriller med sidebeskyttelse beskytter bedst.
- man ikke må bruge solcreme som en undskyldning for at være længe i solen.
- hvor godt en solcreme beskytter afhænger af UV-strålingens intensitet, hudtypen, hvor meget solcreme man bruger samt hvilken faktor.
- du bør vælge en solcreme. som beskytter mod både UVA- og UVB-stråling.
- du skal bruge rigelige mængder af solcreme. Danskerne bruger typisk for lidt solcreme.
- du skal undgå solcreme, der indeholder stoffet 4-MBC (4-methylbenzylidenecamphor) til gravide og børn under 12 år. (Dette stof findes dog kun i solcremer, der sælges i udlandet).
kilde: Cancer.dk