Er hvide pletter på gær farlige?
Jeg er ofte ude for, at der er små og store hvide pletter på gæren, når jeg pakker den ud. Ikke bare tørre steder, men reelle lodne pletter.
Hvad er det for pletter, hvorfor og hvordan kommer de, er de farlige, og skal gæren kasseres, eller kan den bruges?
Jeg har kort vej hjem fra butik til køleskab, så det burde ikke ske der. Kommer pletter under produktionen, eller er det i butikkerne, at gæren ikke bliver opbevaret korrekt?
Bjørn Sørensen, Kastrup
Svar fra Leif Skibsted
Pletter på gær kan være andre arter af gær, der kommer fra forurening gennem luften, mens gæren opbevares. Gær med hvide pletter kan stadig bruges. Hvis gæren er direkte lodden, er der dog snarere tale om skimmelsvampe, dvs. mug. Så bør gæren ikke bruges.
Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.