Sådan bruger du de forskellige pastatyper
Spaghetti
Engang kaldte vi hele molevitten for spaghetti, hvor vi i dag siger pasta. Spaghetti betyder tynde snore på italiensk, i ukogt form ligner de tynde, lange strå, der koges bløde i rigeligt vand. I italien er den eneste acceptable måde at spise dem på at dreje gaflen rundt i spaghettien og bruge en ske som underlag. Det er ikke velset at skære den over, som vi ofte gør i Danmark. Brug spaghetti til spaghetti bolognese, på dansk kødsovs, eller til en sugo, som er et andet ord for sovs, den kan være på basis af olie, smør og tomat eller med fisk og finthakkede grøntsager. Kan også spises helt enkelt med hakket hvidløg, chili og bredbladet persille og god olivenolie.
Tagliatelle
Båndspaghetti foldet som små reder, når den ligger i pakken, men rederne folder sig ud, når tagliatellen koges. Prøv tagliatelle med ristede svampe, hvidløg, olivenolie, bredbladet persille og parmesan. Drys eventuelt også med ristede stykker pølse eller bacon. Af båndspaghettier kaldes den bredeste for Pappardelle, derefter kommer tagliatelle, fettuccine og til sidst den smalleste, som hedder taglioni.
Skruer
Fusili på italiensk. Børnevenlig og nem at fange med galfen. Skruer findes også som lang pasta. Velegnet til sovse med grøntsager, tun eller kød og med ricotta eller flødeost, som fint lægger sig i de snoede riller. Steg for eksempel pakke bacon i tern med et fed hvidløg, som skal fjernes, inden det bliver brunt, hæld 2 ½ dl cremefraiche over de sprøde baconterninger sammen med 2 skefulde revet parmesan, rør rundt, og tilsæt ca. 400 gram skruer, der er kogt næsten færdige. Rør rundt et minut og drys med parmesanost.
Sløjfer
Sløjferne hedder farfalle på italiensk, det betyder sommerfugle, og sommerfuglene er beregnet til sommermad. Prøv dem for eksempel med flåede, men stadig friske tomater, der er skåret i terninger. Du skolder tomaterne kort og fjerner skindet, som når du piller kartofler. Sommerfuglene er også meget velegnede til kold pastasalat.
Makaroni
Hedder det samme på dansk og var forløberen for spaghetti i Danmark. På italiensk staves den maccheroni. Makaroni er hule rør, der kan være lange eller korte, lige eller bøjede, med eller uden riller. Rillerne får sovsen til at hænge ekstra godt fast i makaronierne. De er især gode til de lidt fede pastaretter med æg og ost. De kan også bages i ovnen i et ildfast fad med en grøntsagssovs eller ostesovs. Riv for eksempel godt med ost ned i en bechamelsovs som den, du laver til lasagne.
Gnocchi
Navnet betyder knuder. Gnocchi er den mest oprindelige pasta, der i sin simpleste form er æltet af mel og vand og rullet til kugler, som koges i vand. Nogle gnocchi indeholder også kartoffelmel. I middelalderen kunne gnocchi være store som æg, siden er de skrumpet i størrelse. Der findes mange slags gnocchi. I Danmark fås de mest i udgaver, der ligner al anden pasta, men har stadig knudeformen. Gnocchi spises med tomatsovs. Prøv også at smelte 100 gram gorgonzola eller danablu i vandbad, bland den smeltede ost med en dl fløde, og drys med hakkede hasselnødder.
Penne
Kaldes også penne på dansk. Penne betyder blyanter på italiensk. Penne fås med eller uden riller. Penne med riller holder ekstra godt på sovsen, især hvis den ikke er tyktflydende. Penne smager godt med sovse med masser af grøntsager og kraftig smag, for eksempel carbonara af bacon, fløde og sammenpiskede æg, der er tilsat reven parmesan. En enkel penneret kan også laves med røget bacon, frosne ærter, hakket hvidløg og ricotta.
Lasagne
På italiensk hedder den lasagna. Ethvert barn kender lasagnen med kødfyld og bechamelsovs. Bechamelsovsen, der på italiensk hedder besciamella, er uundværlig i lasagne, men kødfyldet kan erstattes med laksefyld eller grøntsagsfyld. I USA er det populært at lave lasagne udelukkende med tre slags ost i en fælles bechamelsovs: Parmesan, mozarella og ricotta.
Muslinger
Hedder Cinchilia på italiensk. De er skålformede og fremragende til at opsamle sovsen i en pastaret eller som kold pasta i en salat. Muslinger kan også bruges i ovnretter med grøntsager og tomatsovs og et drys parmesan på toppen.