Så længe kan dine skønhedsprodukter holde sig
Krukkesymbolet og timeglasset
Når det kommer til kosmetik, er det ifølge EU-lovgivning et krav, at produkter bliver mærket med en angivelse af deres holdbarhedstid. Her skelner man mellem, om produktet kan holde sig mindre end 30 måneder eller mere. For kosmetiske produkter, der kan holde sig mindre end 30 måneder, betyder det, at produktet skal forsynes med et timeglassymbol og en dato for ”mindst holdbar til”. Datoen på disse produkter er et udtryk for, hvor længe det kosmetiske produkt bibeholder sin oprindelige virkning og forbliver sikkert at bruge. Produkter, der kan holde sig længere end 30 måneder, skal i stedet mærkes med et krukkesymbol og en angivelse af, hvor mange måneder produktet kan holde sig efter åbning. I enkelte tilfælde er der undtagelser for mærkningen. Det gælder, hvis produktet eksempelvis er selvkonserverende, i engangsbeholder eller ikke kan åbnes.
Mascara
Holdbarhed efter åbning: 3-6 måneder. Et produkts holdbarhed afhænger af flere ting, herunder om det indeholder vand. Vandaktivitet, lufttilgængelighed og temperatur har stor betydning for, hvor gode vækstbetingelser, der er for bakterier i et produkt. Selvom de fleste skønhedsprodukter indeholder konserveringsmidler, der sikrer holdbarheden, er der stor forskel på, hvor længe de forskellige produkttyper kan holde sig, før de bør smides ud. Særligt produkter, som bruges på området omkring øjnene, bør ifølge Anne-Dorte Mathiesen ikke ligge for længe. Det skyldes risikoen for infektion, hvis produktet kommer i øjnene. »Når en mascara bliver gammel, bliver den tør, fordi vandet fordamper, og når den først er tørret ud, skal den ud. Nogle putter vand eller spyt i mascaraen for at forlænge dens holdbarhed, men det er en rigtig dårlig idé, fordi du tilfører nye bakterier,« siger Anne-Dorte Mathiesen.
Eyeliner
Holdbarhed efter åbning: 6-36 måneder. Eyelinere findes både i flydende og fast form, og holdbarheden varierer derfor meget. En flydende eyeliner vil ofte begynde at vise tegn på udtørring eller begynde at klumpe, når den har rundet mellem 6 og 12 måneder, imens en øjenblyant stort set ikke vil ændre karakter, selv om den når at blive 3 år. Alligevel kan den blive hjemsted for en masse bakterier, hvis du bruger den i øjets våde kant – og særligt hvis du har haft øjenbetændelse. Derfor råder Anne-Dorte Mathisen til aldrig at dele makeup med andre: »Man skal bruge sin sunde fornuft. Er der tale om en eyelinerblyant, er et godt tip at spidse den grundigt, hvis man ikke ønsker at gå ud at købe en ny. Så snart den tørre og brugte spids på blyanten er væk, kan den sagtens leve videre, « forklarer hun.
Læbestift
Holdbarhed efter åbning: 12-30 måneder. Læbestiften kan være svær at bruge op, hvis de røde Marilyn Monroe-læber kun skal frem til fest. Men selvom læbestiften tilsyneladende holder længe, har også den en begrænset levetid, især hvis du påfører den direkte på læberne, hvor der kan være flere bakterier. Det er ikke lige nemt at se, om en læbestift bliver gammel, men faktisk kan dens øverste lag blive tør og skifte farve, når den ældes. »Er din læbestift blevet tør før tid, kan du klippe toppen af. På den måde kan du få en frisk overflade på samme måde som at spidse en blyant,« siger Anne-Dorte Mathiesen. Hun råder i øvrigt til at bruge en læbepensel til at påføre produktet med, så læbestiften holder sig så ren som muligt.
Pudder
Holdbarhed efter åbning: 12-36 måneder. Pudder i fast form har en lang holdbarhed, fordi der ikke er vand til stede, og der derfor ikke er en særlig god grobund for bakterier. Det samme gælder øjenskygger og andre produkter i fast form. Holdbarheden kan dog blive forringet, hvis hygiejnen ikke er i top, og Anne-Dorte Mathiesen opfordrer derfor til at vaske sine makeupbørster regelmæssigt, så mængden af bakterier ikke hober sig op. »Du kan nemt vaske dine børster i lidt shampoo, som når du vasker dit eget hår. Vasker du dine børster en gang om ugen, er du godt stillet,« siger hun.
Foundation og concealer
Holdbarhed efter åbning: 12 måneder. De fleste flydende foundations og concealere holder i maksimalt et år, før de må en tur i skraldespanden. Her er det vigtigt at se på, om din foundation eller concealer er i en lukket flaske med pumpe eller i en beholder eller tube, hvor produktet er i direkte kontakt med huden. »Hvis du for eksempel har en lille, flydende concealer med en indbygget applikatorsvamp, så kommer der meget hurtigt bakterier fra din hud ned i den, hvis du bruger den direkte på inficeret hud,« påpeger Anne-Dorte Mathiesen. Hun opfordrer derfor til at putte en lille mængde af den flydende kosmetik på håndryggen og efterfølgende bruge en ren pensel eller fingrene til at påføre med.
Ansigtscreme og serum
Holdbarhed efter åbning: 12 måneder. Også når det gælder ansigtscreme, kan du mindske spredningen af bakterier, hvis du bruger en spatel til at skrabe produktet ud af krukken med, så du undgår at stikke fingrene direkte ned i cremen. Størrelsen på en gennemsnitlig dag- eller natcreme er designet, så du ofte når at bruge den op, inden den udløber, men er uheldet ude, vil du sjældent være i tvivl. Ændring i lugt og konsistens vil typisk være tegn på, at det nok er tid til at finde en ny creme. Vær desuden opmærksom på, at ansigtscremer med aktive ingredienser kan have en kortere virkning.
Solcreme
Holdbarhed efter åbning: 12 måneder. Solcremen beskytter mod solens usynlige UVA- og UVB-stråler. UVB-stråler er grunden til, at man bliver solskoldet, imens UVA-strålerne ælder huden. Begge typer stråler medfører øget risiko for hudkræft, og derfor er det en god idé at bruge solbeskyttelse året rundt. Hvis solcremen er opbevaret korrekt, kan den sagtens holde sig længere end et år, så længe det samtidig står på flasken. Som udgangspunkt holder de fleste solcremer sig dog kun i 12 måneder efter åbning. Har solcremen været udsat for høje temperaturer, eksempelvis ligget direkte i solen i længere tid, kan dens virkning nedsættes med tiden, oplyser Kræftens Bekæmpelse.
Parfume
Holdbarhed: ubegrænset. Hvis du kigger bag på nogle af dine skønhedsprodukter, vil du opdage, at de hverken bærer et timeglas- eller krukkesymbol. Det kan være, fordi de er selvkonserverende. Produkter som parfumer og aerosolbeholdere hører under denne kategori, fordi de indeholder så store mængder alkohol, at der ikke kan leve bakterier i dem og fordi, de slet ikke åbnes. Selv om produkterne i princippet ikke kan løbe over dato, kan de dog stadig godt ændre sig, påpeger Anne-Dorte Mathiesen. »I en deospray kan der ikke komme bakterier, men det kan derimod godt ske andre ting i den, som at den begynder at miste sin effekt, eller at parfumen i den forandrer sig. Men det betyder ikke nødvendigvis, at den er farlig at bruge,” siger hun.
Opbevaring af dine produkter
Er du typen, der lader cremerne stå på badeværelset, eller smider du makeuppen i tasken på farten? Også opbevaringen kan have betydning for levetiden på dine skønhedsprodukter. Emulgerede produkter som for eksempel ansigtscremer og bodylotions, hvor der indgår vand og olie, kan nemlig risikere at skille under høje temperaturer, ligesom makeuppen kan tage skade, fordi bakterierne får de optimale livsbetingelser under varmere temperaturer. Anne-Dorte Mathiesen råder derfor til at undgå at udsætte sine produkter for ekstreme temperaturer, men mener ellers ikke, at man skal være for hysterisk: »Producenter tager allerede højde for, hvordan de fleste forbrugere opbevarer produkterne, og hvis der er særlige forholdsregler, så skal det stå på produktet. Det kan godt forlænge holdbarheden, hvis man eksempelvis lægger sin mascara i køleskabet, men det er for mange meget besværligt.«