5 ting, du ikke vidste om pizza

Pizza er en yndling på mangt et middagsbord rundt i de danske hjem, men hvor meget ved du egentlig om den runde lækkerbiskens oprindelse? Bliv lidt klogere her.
Pizza på vej ind i en brændefyret pizzaovn

Vi spiser den til både hverdag og fest, men hvad ved vi egentlig om den runde lækkerbisken?

Sporløs

Det er umuligt at spore, hvor pizzaen stammer fra. Ordet pizza er både i familie med det græske pitta og det tyrkiske pide, som fortæller, at begrebet har dækket over en oldgammel middelhavsudgave af fladbrød.

Fladbrødslighed

Mange ordbøger over den napolitanske dialekt fra slutningen af det 18. århundrede fortæller, at ordet pizza svarer til det, der andre steder i Italien blev kaldt for focaccia – altså et fladt brød stænket med olie, der er bagt hurtigt i ovnen.

Restaurantbetegnelse

Ordet pizzeria er ikke opført i en italiensk ordbog før 1918. Selv i 1947, hvor en napolitansk journalist beskrev sin by i en landsdækkende avis, skrev han ordet i anførselstegn.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Musketerfavorit

En af de første beskrivelser af en pizza, som vi kender den i dag, stammer fra forfatteren til ’De tre musketerer’, der besøgte Napoli i 1830.

Dronningenavngivelse

Napolitanerne hævder at være ophavsmænd til den første navngivne pizza: Pizza Margherita. Hun var dronning af Savoyen og på besøg i Napoli i 1889. Hun ville gerne smage en pizza og bestilte en pizzabager eller pizzaiolo til at lave hende 3 forskellige slags: en med olie, en med småfisk og en med tomater, mozzarella og basilikum. Dronningen kunne bedst lide den sidste, og den blev herefter navngivet efter hende.

Kilde ’Delizia - en stor fortælling om italienerne og deres mad’. Forfatter: John Dickie.

Læs mere om