Der er yogahold for enhver smag. Lige fra de spirituelle former med semireligiøse overtoner til aerobic-lignende versioner. Uanset, hvad man vælger, skal man se sig lidt for. Det at være yoga-lærer er desværre ikke en beskyttet titel. Derfor kan det være en god idé at tjekke lærerens baggrund, siger Majbritt Thomsen, der er formand for Dansk Yoga.
Her guider hun gennem de mere almindelige yogaformer i Danmark, så du kan finde den, der passer dig bedst.
Hvad går det ud på: En meget fysisk og relativ hård form for yoga, hvor forskellige stillinger udføres i en hurtig rækkefølge med en kontrolleret vejrtrækning.
Hvad opnår man: Et forbedret velvære, styrke og smidighed.
Hvem henvender ashtanga-yoga sig til: Alle med et højt energiniveau, der ønsker at kombinere yoga med kondition.
Hvad går det ud på: En form for ’hot-yoga’, der foregår i et 40 grader varmt lokale. Bikram-yoga er en videreudvikling af den klassiske hatha-yoga og omfatter 26 forskellige positioner, der systematisk kommer omkring hele kroppen.
Hvad opnår man: Øget fleksibilitet, styrke og kondition. Kroppen bliver udrenset, fordi man sveder så meget. Har en dybere virkning på krop og sjæl.
Hvem henvender bikram-yoga sig til: Alle, der elsker at svede, og at der bliver stillet krav.
Hatha. Hundestræk. Adho Mukha Svanasana.
Hvad går det ud på: Den klassiske yoga med de oprindelige fysiske stillinger og åndedrætsøvelser. Positionerne udføres i et afslappet tempo med pauser.
Hvad opnår man: Kontrol over legemet og at give sjælen optimale vilkår gennem øget kropsbevidsthed og koncentration. Et højere energiniveau og generelt bedre velvære.
Hvem henvender hatha-yoga sig til: Alle, der ønsker at dyrke yoga.
Iyengar. Halvmånen. Ardha Chandrasana
Hvad går det ud på: En aktiv form for yoga, hvor man bruger en del udstyr som f.eks. blokke, tæpper og bælter til at fokuserer på præcise stillinger og lige linjer.
Hvad opnår man: En udviklet kropsbevidsthed, balance mellem krop og sind samt afstressning. Større muskelstyrke og mindre stivhed i muskler og led.
Hvem henvender iyengar -yoga sig til: Alle, uanset alder, fysisk form og bevægelighed.
Kundalini. Happy baby. Ananda Balasana
Hvad går det ud på: En blød form for yoga i et afslappet tempo, der med åndedrætsøvelser har fokus på det mentale og meditative. Enkle, men kraftfulde fysiske øvelser, hvor man træner én ting ad gangen, som for eksempel styrkelse af ryggen eller immunsystemet.
Hvad opnår man: Smidighed og at få kontrol over sindet gennem vejrtrækning og meditation.
Hvem henvender kundalini-yoga sig til: Alle der også ønsker at slappe af og få en spirituel oplevelse.
Vinyasa. Low lunge. Anjaneyasana
Hvad går det ud på: En dynamisk yogaform, der gennemarbejder hele kroppen gennem en række flydende bevægelser, ledsaget af et koncentreret åndedræt.
Hvad opnår man: Varme i kroppen og udskillelse af affaldsstoffer primært gennem sved og udåndingsluft.
Hvem henvender Vinyasa-yoga sig til: Alle kan være med – men kendskab til yoga kan være en fordel.
Power-yoga. Kriger 3. Virabhadrasana III
Hvad går det ud på: En fysisk yoga, der er baseret på ashtanga-yogaen, men øvelserne er forenklede og indeholder elementer fra aerobic. Yogaen er ikke meditativ.
Hvad opnår man: En stærk krop ved at kombinere udstrækning, styrketræning og åndedrætstræning på samme tid.
Hvem henvender power-yoga sig til: Alle der ønsker en øget kropsbevidsthed og en fysisk udfordring .
Triyoga. Sommerfuglen. Baddha Konasana
Hvad går det ud på: En blød form for yoga med et større aspekt af meditation. Kombinerer fysiske stillinger, åndedræt og koncentration i en fastlagt koreografi, som synkroniseres med åndedrættet. Der er altid stille og meditativ musik under øvelserne. Afsluttes med åndedrætsøvelser og kort meditation.
Hvad opnår man: Sammenhæng mellem krop, sind og sjæl. Indre ro og opmærksomhed.
Hvem henvender tri-yoga sig til: Alle der ønsker en afstressende og afspændende yogaform.