Redaktionen anbefaler






Kattens mundhule indeholder blandt andet forskellige streptokokker og pasteurella-arter, som kan overføres i forbindelse med et bid.
Selv om en kat kan være nok så kælen og kærlig, er den stadig legesyg og kan komme til at bide sin ejer. Den kan også føle sig truet og bide fra sig. Og det kan være alvorligere, end man umiddelbart skulle tro.
»Et kattebid vil typisk efterlade nogle små sår, som får én til at tro, at der ikke er sket nævneværdig skade. Det ser uskyldigt ud, og mange lader derfor være med at søge læge med det samme. Men det er ikke en god idé,« siger overlæge Lone Kirkeby fra Ortopædkirurgisk Afdeling på Regionshospitalet Holstebro.
Kattens hjørnetænder er sylespidse, og kombineret med forskellige bakterier er det en farlig cocktail.
• Der er 650.000 katte i Danmark (Danmarks Statistik 2000)
• Cirka en procent af alle skadestuebesøg skyldes dyrebid – fire ud af fem gange fra hunde. Derefter følger kattebid.
• Risikoen for at udvikle en infektion efter et kattebid er dobbelt så høj som efter et hundebid – ikke mindst fordi folk typisk søger læge senere ved kattebid.
• De fleste kattebid går ud over hænderne.
• Hvis en infektion i en finger efter et kattebid ikke behandles i tide, kan det i værste fald ende med amputation af fingeren.
Kilde: Lone Kirkeby, Danmarks Statistik
Kattens mundhule indeholder blandt andet forskellige streptokokker og pasteurella-arter, som kan overføres i forbindelse med et bid.
»Såret lukker ofte hurtigt til, men med de sylespidse hjørnetænder bliver biddet ofte dybere, end man lige tror. Og dybt i såret kan kattens tænder efterlade bakterier, der ikke kræver ilttilførsel. Derinde hygger de sig i kropsvarmen og har optimale vækstbetingelser, og så udvikles der nemt en infektion,« fortæller hun.
Derfor skal man ikke slå et kattebid hen.
»En infektion efter et kattebid kan udvikle sig meget hurtigt og skal altid tages særdeles seriøst,« siger Lone Kirkeby.
På grund af de alvorlige infektioner, som et kattebid kan forårsage, vil lægen altid overveje en forebyggende antibiotikabehandling.
Hænderne er ofte mest udsat. Her er der også størst risiko for komplikationer, fordi biddet nemt trænger ind i en seneskede, en sene eller eventuelt et led.
»Her kan en infektion meget hurtigt blive yderst alvorlig, fordi antibiotika ikke kan trænge gennem den naturlige barriere, som seneskeden eller ledkapslen danner. Det kan kræve en operation, hvor man må åbne og rense såret, så man får betændelsen væk og får mulighed for at bevare de vigtige strukturer, inden det er for sent. I værste fald kan det ende med en amputation af fingeren,« fortæller hun.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10