Gode råd til rugbrødsbagning
Pas på med væden
En af de klassiske fejl er, når man udbløder rugkerner. Det er svært at forudsige, hvor meget væde kernerne optager, og hvis man hælder for meget ved, kan man ikke komme af med det ved bagningen. Det gør brødet klægt.
Louisa Lorang bruger derfor knækkede rugkerner, da de ikke skal blødes op i forvejen og derfor er noget lettere at have med at gøre.
Lad rugbrødet hvile
Det kan være fristende at skære en skive af dit nybagte rugbrød, når det kommer ud af ovnen. Men rugbrød bliver bedst, hvis det får lov at hvile.
Louisa Lorang tager sit færdigbagte rugbrød ud af formen og lader det derefter stå natten over i den slukkede ovn. På den måde får brødet lov at falde til ro, samtidig med at det får en sprød skorpe.
Der er forskel på ovne
Rugbrød er meget levende i forhold til andet bagværk, så derfor skal du holde øje med det, når du bager det. Ovnes varmeevne og -fordeling er forskellig, så det kan godt træffe, at et rugbrød skal bage længere eller kortere tid i en ovn end i en anden.
Lidt hvedemel gør det lettere
Louisa Lorent bager selv rugbrød udelukkende med rugmel, men jo mere hvedemel, du putter i dit rugbrød, jo lettere er det at arbejde med.
Et lille trick er at spæde din surdej op med en lille smule hvedemel, dagen før du skal bage. Sukkerstofferne i melet hjælper gæren i gang, så den er frisk og klar til bagning.
Næsten idiotsikker opskrift
I Samvirkes augustnummer 2013 kan du finde en opskrift, Louisa Lorent har stjålet (med samtykke) fra en veninde. Det er den opskrift Louisa Lorent selv bruger, og er efter hendes mening svær at lave fejl med.