Grov mad mindsker dit kalorieoptag
Nogle madvarer giver færre kalorier, end vi tror
»Glem alt, hvad du ved om kalorier!«
Så skråsikker var den amerikanske biolog Rob Dunn, da han for nylig udgav en artikel i Scientific American omkring vores kalorieoptag. Hans forskning går kort forklaret ud på, at mængden af kalorier, som en fødevare oplyser på pakningen, ikke stemmer overens med den mængde kalorier, vi optager. Faktisk optager vi ved nogle madvarer færre kalorier end, hvad pakken angiver.
Forskellige madvarer har forskellig fordøjelighed
Det bunder i, at forskellige madvarer har forskellig fordøjelighed. Det kan måske hjælpe lidt på samvittigheden, men det er også relevant at huske på, når du skal sammensætte din kost. Du kan nemlig hæmme dit kalorieoptag ved at spise de rigtige ting.
»Hvis du spiser et stykke rugbrød med hele hørfrø, vil det give et mindre kalorieoptag, fordi hørfrøene hæmmer din evne til at optage kalorier. Er der smør og ost på brødet, vil du også optage færre kalorier fra de produkter på grund af hørfrøene,« fortæller Per Brændgaard, der er selvstændig ernæringsekspert.
Spis vegetabilsk og groft
Som hovedregel vil fiberrig og grov kost nedsætte dit kalorieoptag. Samtidig kan det betale sig at spise grove grøntsager for at sørge for, at kalorierne ikke optages i samme omfang. Jo grovere din mad er, jo sværere vil kroppen også have ved at optage de kalorier, der følger med.
De gode madvarer er ting som bønner, linser, kerner, nødder, fiberrigt grønt som kartofler, kål og rodfrugter. Vælg derudover fuldkornsalternativet til pasta og brød.
Derudover kan der være god ide i at spise dine madvarer så utilberedt som muligt. En ukogt kartoffel frister måske ikke voldsomt, men de intakte fibre kan også være med til at nedsætte dit kalorieoptag.
Hæng dig ikke i tal
Indtil nu har kalorieberegning været en nem måde at holde styr på, om man spiser for meget eller for lidt, men hvis alle kalorierne, du indtager, ikke optages i kroppen, kan det blive svært at stole helt på de tal. Derfor mener Per Brændgaard også, at man bør have en anden tilgang til vægttabet.
»Hæng dig ikke så meget i tal. I stedet for at tælle kalorier, så læg mærke til, hvornår du bliver sulten. Kalorieberegnere er jo baseret på en antagelse om, at alle kalorier optages, hvilket ikke er tilfældet.«
I stedet for at nærlæse etiketter og prøve at få kalorieregnskabet til at gå op, kan det i langt højere grad betale sig at gå efter sammensætte kosten korrekt.