Det kan du gøre for at få mindre salt indenbords

En kold salttyrker er hård kost for dine smagsløg, fordi de vænnet sig til smagen af det dominerende krydderi, siden du som lille gik fra mos til fast mad. Derfor skal dine smagsløg på afvænning, og du må være tålmodig, for det tager 8 til 12 uger, før de har vænnet sig til mindre salt.

Det kræver en indsats at få sit saltforbrug ned på de 5 gram, som det er anbefalet

Distraher dine smagsløg

Saltnedtrapningen vil få dine smagsløs til at skrige efter andre smagsstimuli – så fodr dem med surt, sød, stærk og umami.

Brug krydderurter i massevis

De grønne blade og stilke er førstehjælp til det saltløse måltid med deres aroma og smag.

Lad soya salte din mad i stedet for køkkensalt

Soya, fiskesauce, kapers, ansjoser og oliven er alle salte, men indeholder mindre natrium end salt – og samtidig bidrager de med ekstra smag og aroma udover den salte smag. Faktisk indeholder soya hele 40 procent mindre natrium end køkkensalt.

Tilbage til kødgryder

Lav lasagnen, saucen og suppen fra bunden, for så kan du selv styre saltmængden. Størstedelen af det salt, vi spiser, kommer fra forarbejdede fødevarer, så en måde at nedsætte indtaget på er at lave mere mad fra bunden selv.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vær kreativ, når du dekorerer dit rugbrød

Kødpålæg, fiskepålæg og ost er nogle af de største saltsyndere, så skift et par af madderne ud med: avocado, æg, banan, hjemmelavede fiskefrikadeller, kartoffel, tomat eller en luns kød fra aftensmaden. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Kom mindre salt i bolledejen, end der står i opskriften

Mange opskrifter indeholder en hel del salt, så lær dig denne huskeregel: maksimum 1 tsk salt per kilo mel.

Spis grønt

Sørg for at få godt med grøntsager på tallerknen (måske med et lille nips salt), for de smider ikke ekstra gram salt ind i dit regenskab.

Nedtrapning er vejen frem

En kold tyrker er en flad, fad smagsoplevelse for de salttilvænnede smagsløg – så afvæn dem blidt og roligt over en periode på 3 måneder.

Smag, før du griber saltbøssen

Smag på maden i gryden og ved bordet, før du kommer ekstra salt i og på.

Fjern saltbøssen fra spisebordet

Ude af syne – måske ude af sinde.

Gå efter nøglehulsmærkede produkter

Nøglehulsmærket oplyser saltindholdet, og derfor kan man nemt holde øje med indholdet. Nøglehulsmærket er netop ved at lave maksimumsgrænser for saltindhold i kødpålæg og ost – så inden længe vil mærket være en vejviser også på den front. Du skal dog stadig aktivt tænke på at vælge og sammensætte måltider, med et lavt saltindhold. For spiser du en nøglehulsmærket kost med meget brød, ost og kødpålæg – så vil dit saltindtag stadig overstige den maksimale anbefalede mængde.

Natrium, sodium og salt

Husk at sodium og natrium skal ganges med 2,5 for at du får saltindholdet. Altså svarer 1 gram natrium til 2,5 gram salt.

Undgå de salte snacks

I ulvetimen og til hyggestunder er det om at finde alternativer til salte kiks, salte peanuts og chips – prøv grøntsagssnacks, frugtbåde, usaltede nødder i stedet.

Skift køkkensaltet ud med seltin

Seltin mineralsalt indeholder 50 procent mindre natrium end almindeligt køkkensalt. Men det smager ligeså salt, da der er brugt kalium og magnesium i stedet. Og faktisk har kalium den heldige virkning, at det er blodtrykssænkende. Så det er et nemt sted, at spare en hel del natrium.



 

Kilder: altomkost.dk, Christian Bitz, Lone Brask Rasmussen, DTU.

Læs mere om