Lug ud i haven og put ukrudtet i salatskålen
Skvalderkål – jo tidligere plukket, jo lækrere smag
- Smag: syrligt, næsten bittert. Ændrer lidt smagskarakter år for år alt efter, hvor friske de små skud er. Gå efter fine, spæde skud, der skyder i det tidligre forår, og som har en rødlig tone. Og smag dig frem, som foråret går.
- Anvendelse: kan både stuves som anden kål og kommes i salatskålen.
Løgkarse – den milde løgsmag
- Smag: smager af løg, men mildt og ikke kras som almindelige løg. Mere som springløg eller purløg.
- Anvendelse: brug den i stedet for karse, purløg eller springløg, egner sig godt som grønt drys til forårets første kartofler eller en hjemmedyrket kartoffelmad.
NB: Løgkarse bør kun spises i begrænsede mængder
Fuglegræs – perfekt til sammenkogte retter
- Smag: en mellemting mellem salat og rucola – den smager både lidt af salat og lidt bitter.
- Anvendelse: bruges både som fyld i salaten, men kan også hakkes og tilsættes den sammenkogte ret, hvor den vil trække ud i rettens smag som persille.
NB: Du bør ikke spise roden af planten, da man har manglende kendskab til indhold og risici.
Mælkebøtteblade – pluk dem et grønt sted
- Smag: en kraftig salatsmag a la rodsalat.
- Anvendelse: som salat. Overvej lige, hvor du plukker dem – jo længere ude på landet, jo sundere.
Mælkebøtteblomster – gul og gratis pynt til din muffin
- Smag: smager af salat, den gule farve eller den hvide mælk i stænglen smager også grønt.
- Anvendelse: bruge som pynt på fade med mad, sammenkogte retter og oven på kager – forestil dig en pink muffin med gul blomst på toppen…
Bellis/tusindfryd – smuk og finurlig
- Smag: friskt med et syrligt strejf.
- Anvendelse: bruges i salater eller som pynt på desserter.
Brændenælder – lunkent vand kurerer ilden
- Smag: smager grønt – ikke bittert eller syrligt, men lidt som spinat, en saftig grøn smag.
- Anvendelse: i suppe, i en stuvning eller i en kompot – som du ville bruge spinat. Læg bladene i blød i lunkent vand i en halv time – det fjerne den brændende fornemmelse.
Vigtigt: Helt overordnet bør du altid orientere sig på Fødevarestyrelsens hjemmeside, inden du sanker i naturen eller egen have. Styrelsen har 2 plantelister, som altid er opdateret med seneste nyt om spiselige planter og blomster.
https://www.foedevarestyrelsen.dk/Foedevarer/planteliste/Sider/Plantelisten_til_privatbrug.aspx