Foretrækker myg bestemte blodtyper?
Myggen ser sit næste måltid som varmeudstråling
Der er stor forskel på, hvordan mennesker tiltrækker myg. Myggen finder først sit bytte ved hjælp af infrarødt syn. Den ser altså i første omgang sit næste måltid som varmeudstråling.
»Det er sandt, at nogle mennesker er mere plaget af myggestik end andre, men det har intet med deres blodtype at gøre,« siger seniorforsker Michael Kristensen fra Skadedyrslaboratoriet ved Aarhus Universitet.
Vidste du, at..
... når vi smører myggeolie på kroppen, maskerer vi vores naturlige dufte, og det forvirrer myggene.
Når vi for eksempel løber en tur eller knokler i haven, tiltrækker vi derfor flere myg.
Myggen går efter lugten
Når myggen kommer tættere på, så er det vores udåndingsluft, den følger. Altså den CO2-strøm, vores åndedræt er. Og endelig, når den kommer helt tæt på, så er det vores lugt, der tiltrækker. Menneskets duft består af mere end 300 kemiske stoffer, og sammensætningen er individuel.
I videnskabelige forsøg har man bedt testpersoner gnide deres arm mod en glasskål for på den måde at afsætte duftspor fra huden. Forsøgene viser tydeligt, at nogle menneskers duft simpelthen tiltrækker flere myg end andres duft.
Det er altså vores særlige duft, der tiltrækker myg, og ikke vores blodtype. Myg elsker i øvrigt lugten af smør-og mælkesyre, så sure tæer er guf for det lille insekt.
B-vitamin skræmmer ikke myggene væk
Der findes mange råd på nettet til, hvordan vi undgår at blive stukket. Et af de mere vedholdende er, at B-vitamin skulle skræmme myggene væk.
»Det virker ikke! Der er lavet mange test - Skadedyrslaboratoriet testede det for 20 år siden, og B-vitamin har ingen effekt, når man vil undgå myggestik,« siger Michael Kristensen.
Det er i øvrigt kun hunmyg, der stikker, og de er særligt aktive tidligt om morgenen og ved skumringstid.