Koldthævet brød
- 1 Person
1 brød eller ca. 10 boller
4 dl. | lunkent vand (max 40 grader) |
3 spsk. | cremefraiche (9-18 %) eller surdej |
10 g | frisk gær, gerne økologisk |
0.5 dl. | hvedekerne |
2 tsk. | honning |
1 spsk. | groft salt |
700 g | hvedemel med højt proteinindhold |
- | Drys: Birkes, sesam, grove gryn eller groft mel. |
Sådan gør du
-
1Hæld vandet i en skål og tilsæt surmælksprodukt, gær og hvedekerner.
-
2Rør godt, til gæren er opløst, og det hele er blandet.
-
3Tilsæt honning og salt.
-
4Sigt melet i lidt efter lidt, rør godt mellem hver gang.
-
5Ælt dejen igennem i en røremaskine eller med en grydeske (ca. 10 min), til den er fugtig og har konsistens som blødt tyggegummi.
-
6Lad dejen hvile 15-30 min. på køkkenbordet.
-
7Sæt dejen overdækket på køl natten over eller i minimum otte timer.
-
8Tag skålen ud af køleskabet og lad stå i to-tre timer.
-
9Drys bordet med sesamfrø eller andet og vend dejen ud herpå.
-
10Form til et rundt brød og læg på bagepapir med drysset opad.
-
11Træk bagepapiret over på en varm bageplade og bag brødet i ca. 30 minutter ved 250 grader.
Tip!
Kom gerne 4 spsk. hørfrø i dejen, hvis du kan lide det. Når brødene sættes ind, er det en god ide at spraye vand (brug en forstøver) ind i ovnen. Det giver en bedre hævning under bagningen og sprødere skorpe.