Redaktionen anbefaler






Du læste rigtigt. Din cykel må gerne holde på parkeringspladsen, der ellers er beregnet til biler. Ifølge Færdselsloven må du nemlig godt parkere din cykel det samme sted som motorkøretøjer. Det kan være svært at finde plads til cyklen foran supermarkedet, ved gågaden, eller når du skal hente børn i vuggestuen. Men når det er umuligt at finde en parkeringsplads til jernhesten, kan du altså snuppe en af bilernes parkeringsbåse.
På offentlige parkeringer skal cyklister ikke betale for parkering på samme måde som bilister, og cyklister skal heller ikke bruge parkeringsskive. Parkerer du med cyklen på en privat parkering, skal du følge deres skiltning.
Der er ingen fast promillegrænse på cykel. Hvis du er i tvivl, om du har fået liiige en tand for meget til at styre cyklen, skal du hellere trække eller finde et andet transportmiddel. Du må nemlig ikke cykle, hvis du er så påvirket, at du ikke kan cykle sikkert. Du kan ikke miste kørekortet ved at cykle fuld på cykel, men det kan give en bøde på 1500 kroner, og så er en taxa jo billigere – og mere sikkert.
Når der er grønt i lyskrydset og fri bane, må du gerne dreje til venstre i et lyskryds ligesom bilister. Hvis du vil lave et venstresving i lyskrydset, skal du:
Køre lige over krydset ved grønt lys.
Orientere dig bagud og vente med at dreje cyklen, til du kan fortsætte videre til venstre uden at være gene for andre bilister og cyklister.
Er der trafikanter, der skal ligeud i krydset, skal du blive holdende og vente. Når der er fri bane, kan du dreje cyklen og fortsætte til venstre i krydset i den retning, hvor der ellers er rødt. Vis af mod venstre, når du sætter i gang og kører tværs over krydset.
Er cyklen det eneste transportmiddel i indkørslen, kan det nogle gange være nødvendigt at bruge cyklen til at transportere store ting - og det er helt lovligt. Du må gerne bruge cyklen til at transportere stolen, du har købt på loppemarkedet, en stor pakke fra pakkeposten eller bunker med vasketøj på vej til vaskeriet. Ting, du har med på cyklen, må højst være tre meter lange og én meter brede. Du skal altid have én hånd på styret og kunne give tegn, selvom du har store ting med på cyklen.
Du kan roligt have din pelsede ven med på farten. Det gælder både i cykelkurven og i snor ved siden af cyklen. Har du hunden med i cykelkurven eller i ladvognen, anbefaler Dansk Kennel Klub, at hunden er spændt fast til bunden med en sele eller dækket af et net. Vil du have hunden med i snor, skal den være fuldt udvokset, i en passende størrelse og være i form til at følge med på cykelstierne.
Du kan læse mere om, hvordan du cykler med din hund her.
Kilder: Rådet for Sikker Trafik, Cyklistforbundet, Færdselsloven og Vejdirektoratet
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10