Har du brugt masser af strøm i dagtimerne? Så skal du lægge vanerne om


Har du brugt sommerrådet om at bruge strømmen midt på dagen? I vintermånederne skal du lægge vanerne om! Strømmen er nemlig ikke længere billigst midt på dagen, og skal du sætte vaskemaskinen i gang eller lade elbilen, kan det svare sig at tænde for kontakten på et helt andet tidspunkt

Brug strøm om natten, når de mørke måneder kommer

Har du lyttet til rådet om at lade vaskemaskinen klare tøjet i dagtimerne og ladet elbilen op, når solen stod højest på himlen? Tommelfingerreglen om, at strøm er billigst, når solen står højest, gælder kun om sommeren, og bliver du ved med at følge rådet, selvom kalenderen viser efterår og vinter, bliver din elregning unødigt høj, viser beregninger, Samvirke har foretaget på baggrund af tidligere måneders gennemsnitspriser.

De billigste timer i vintermånederne finder du typisk om natten

Kigger man på de rå elpriser – altså priserne helt uden afgifter, tariffer og moms – så er timerne fra 23 til 6 der, hvor prisen er lavest både i hverdagene og i weekenden. Årsagen er, at det er her,  efterspørgslen på elektricitet typisk er lavest.  

 

Elprisen tager også et dyk midt på dagen, inden de rå elpriser stiger, når vi alle kommer hjem, der skal laves mad, og hele maskinparken sættes i gang. Dykket midt på dagen kan forklares med en lavere efterspørgsel, hvorimod stigningen klokken 17 skyldes, at der er stort pres på elnettet.

Elpriserne er altid lavest i weekenden

Lørdag og søndag er det billigere at bruge strøm end på hverdagene. Kigger man på elpriserne i vinteren 2023-2024, er det tydeligt, at weekenden byder på lavere priser end hverdagene. Igen er det efterspørgslen, der er mindre: På en weekend kører færre fabrikker og produktionsanlæg, ligesom der er slukket for lyset, og ingen computer er tændt på kontorerne.

Hvorfor er strøm billigere i dagtimerne om sommeren?

Om sommeren er gennemsnitsprisen på strøm lavest i dagtimerne. Her skyldes de lave priser solens stråler. De mange solcelleanlæg i Danmark og vores nabolande producerer masser af strøm, når solen skinner, og det betyder, at prisen er lav, da produktionen af strøm er meget høj i forhold til efterspørgslen. Om sommeren kan man også se, at elpriserne i gennemsnit er lavere på solskinsdage, end når der er overskyet.

Tarifferne gør forskellen endnu større

Du kan desværre ikke nøjes med at betale den rå elpris. På toppen af den rå elpris kan man lægge energiafgift, tariffer og moms. Tarifferne skal dække udgifterne til transport og vedligehold af elnettet, og tarifferne er med til at gøre udsvingene i elprisen endnu større.

 

Generelt er tarifferne lavest om natten, lidt højere midt på dagen og højest ved aftensmadstid om vinteren. De høje tariffer, som også kaldes spidslast nogle steder, skal animere forbrugerne til at bruge strøm på de tidspunkter, hvor der er mindst efterspørgsel i løbet af et døgn. Derfor er tarifferne højest kl. 17-21, og det betyder, at den samlede elpris i vinterperioden ender på over 3 kroner pr. kWh strøm, når den er højest, viser gennemsnitsberegninger, som Samvirke har foretaget på baggrund af data fra Energinet.

Forklaringer til graferne: 

Den første af graferne viser de rå elpriser i kroner pr. kWh, altså prisen uden moms, afgifter og forskellige tillæg. Elselskaberne har forskellige tariffer, der varierer over døgnet. Om vinteren er tarifferne typisk lavest om natten, dyrest omkring aftensmadstid og medium midt på dagen og sidst på aftenen. Tarifferne skal gøre det mere attraktivt at flytte forbruget til de tidspunkter, hvor der er færrest, der bruger strøm.

Gør som 11.000 andre: Klik på billedet og tegn abonnement på Samvirke

Tegn abonnement

Læs mere om