PFAS: Hvordan skal stegepanden sorteres, når den skal smides ud?

PFAS giver glatte overflader på stegepanden, men PFAS er et evighedskemikalie, som har negative effekter på menneskers sundhed. Så hvordan affaldssorterer man en stegepande, når den er så udtjent, at den ikke kan bruges mere?
Stegepande smides i affaldsspand

PFAS er et evighedskemikalie, der påvirker menneskers sundhed og ikke forsvinder let - så hvordan skal man sortere en stegepande, der indeholde PFAS? Samvirke har været på jagt efter svaret. 

Kan en stegepande smides ud som metalaffald?

Stegepander holder længe, men hvad gør man den dag, belægningen er blevet slidt eller håndtaget er faldet af og ikke længere kan repareres? En stegepande er af metal, og logisk set skal den så til metalaffald, men flere læsere har skrevet til Samvirke og spurgt: En stegepande har tit en belægning, hvor der er PFAS, som er et farligt stof, så hvad skal man gøre med panden, når den skal smides ud? 

Det svar går Samvirke på jagt efter, men først en kort forklaring på, hvor man finder PFAS:  

Langt det fleste nyere stegepander har en slip-let-belægning, der gør, at kød og grøntsager ikke brænder fast, når man steger. Slip-let-belægningen indeholder næsten altid PFAS, der er et perfluoreret stof, der er kendt for at være vand-, fedt- og smudsafvisende. Når man bruger PFAS, opnås nemlig en glat overflade og samtidig er PFAS varmebestandig og udskilles ikke, når temperaturen er under 300 grader.  De to ting til sammen gør stoffet ideelt til stegepander. 

PFAS er skadeligt for sundheden

PFAS er ikke kun den rene lykke. Stoffet findes efterhånden man steder i vores omgivelser, og indtager man PFAS, bliver det i kroppen i længere tid. Bliver niveauet af PFAS i kroppen højt nok, kan det have en række sundhedsskadelige effekter, og udsættelsen for PFAS er blandt andet kædet sammen med nedsat immunforsvar, leverskader, lavere fødselsvægt og fertilitetsproblemer. Endvidere mistænkes PFAS også for at være hormonforstyrrende og kræftfremkaldende. Særligt fostre og børn er sensitive over for PFAS.

PFAS er et meget bestandigt stof, der ikke nedbrydes – heller ikke efter mange år i naturen. Så hvordan kommer man af med ting, der indeholder PFAS, på en forsvarlig måde?

Er ting med PFAS farligt affald?

Normalt er affaldssortering nemt. Plastik skal til plastik, og metal til metal, men der er også undtagelser: Har du ting, der indeholder farlige stoffer, skal de sorteres på en anden måde: vi ved efterhånden, at regntøj og tagrender, der indeholder PVC skal afleveres i særlige containere på genbrugspladsen. 

På genbrugspladserne findes der ikke særlige containere til ting, der indeholder PFAS, og flere af Samvirkes læsere har hørt, at PFAS først nedbrydes, hvis det brændes ved meget høje temperaturer. 

Så hvordan kommer man af med en pande eller gryde, der indeholder PFAS? 

Samvirke har kontaktet Morten Glasius, der er kommunikationsmedarbejder hos Odense Renovation for at spørge, om en stegepande blot må kommes ned til resten af metalaffaldet, selvom der er PFAS i belægningen. 

Efter at have vendt spørgsmålet med den virksomhed, der henter metalaffaldet, vender Morten Glasius tilbage med et svar: 

”Metalaffaldet bliver omsmeltet, så man kan bruge metallet i nye produkter. Smelteprocessen sker ved meget høje temperaturer, og den høje temperatur betyder, at PFAS går i stykker i processen. Så stegepanden skal sorteres som metalaffald.”

Mængden af PFAS i en stegepande er i princippet ganske lille. Langt hovedparten er metal. PFAS tilsættes det yderste lag af panden eller som overfladebehandling af den færdige pande, men fordi stoffet er skadeligt, har Morten Glasius en opfordring: 

"Generelt er PFAS i forbrugsprodukter noget skidt, så  vi opfordrer til, at man - ved fremtidige køb - vælger produkter uden PFAS-stoffer."

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvad er PFAS?

PFAS er en gruppe af stoffer, der blev opfundet i 1950’erne. PFAS står for per- og polyfluoralkylstoffer og er en gruppe menneskeskabte, syntetiske kemikalier. PFOS og PFOA er de 2 mest almindelige stoffer i gruppen af PFAS-kemikalierne. De perfluorerede stoffer bruges til at gøre produkter eller materialer vand-, fedt- og smudsafvisende eller meget modstandsdygtige over for varme. PFAS bruges blandt andet i stegepander, køkkenredskaber, bageforme og vandafvisende tøj, men du kan også finde PFAS i makeup og creme. 

Kilde: Miljøstyrelsen

Læs mere om