Jernmangel: Hvilke fødevarer indeholder mest jern?
Jern er et nødvendigt næringsstof for kroppen. En af jernets vigtigste funktioner er at transportere ilt rundt i kroppen. Og jernet optager vi gennem vores mad.
Hvilke fødevarer indeholder jern?
Danskernes jernindtag kommer primært fra kød, men brød og andre kornprodukter, frugt, grøntsager og kartofler er også en god kilde til jern.
Ifølge fødevarestyrelsen vil du, hvis du spiser planterigt efter ’De Officielle Kostråd’, især få jern fra følgende:
- Kød
- Fisk
- Mørkegrønne grøntsager som f.eks. spinat, broccoli og grønkål, pak choi, rucola og bladbede (sølvbede)
- Havregryn, rugbrød, fuldkornsbrød
- Bælgfrugter som f.eks. brune, hvide og sorte bønner, kidneybønner, linser og kikærter
Kilde: Fødevarestyrelsen
Her er nogle fødevarer med et højt indhold af jern. Jernindholdet er i parentes angivet i mg pr. 100 g:
- svinelever (13)
- sesamfrø (9)
- musling (8)
- cashewnød (6)
- knækbrød, hvede-, grahamstype (5)
- bønner, røde kidney, tørrede, rå (5)
- kikærter, tørrede, rå (5)
- havregryn (4)
- hakket oksekød (2)
- rugbrød (2)
Kilde: Frida - Parametre (fooddata.dk), DTU Fødevareinstituttet
De generelle symptomer på jernmangel (med ledsagende blodmangel) er:
- Træthed
- Svimmelhed
- Nedsat fysisk ydeevne
- Hjertebanken
- Åndenød
- Hovedpine
- Susen for ørerne
Kilde: Sundhed.dk