Her kan du sætte dit aftryk på Coop

I 3 år har Thorkild Nielsen været valgt til Coops landsråd. Her sætter han sammen med 125 andre medlemmer retningen for andelsforeningen Coop og fremtidens dagligvarebutikker. I august 2023 kan du som medlem selv stille op og blive del af det demokratiske fællesskab i landsrådet
Thorkild Nielsen

I 3 år har Thorkild Nielsen været valgt til Coops landsråd.

Hvorfor engagerer du dig i Coops landsråd?

»Jeg er optaget af den grønne omstilling og underviser i det til daglig på Københavns Universitet. Coop er den virksomhed i detailhandlen, som er længst fremme, når vi taler om miljø, og Coop har gennem historien truffet vigtige valg, for eksempel at udfase buræg og gå forrest på økologi. Fordi Coop er demokratisk ejet, har man mulighed for at være med til at skabe forandring. Landsrådet træffer nogle centrale beslutninger, og jeg syntes, det ville være sjovt at prøve at ændre noget og gøre en forskel her. Landsrådet afspejler den dualisme, der altid har eksisteret mellem forening og forretning i Coop. Lige nu hvor der er krise i forretningen, er det særlig vigtigt, at vi ikke svækker foreningsdelen, herunder vores værdigrundlag.«

Hvad betyder Coop og andelstanken for dig? 

»Jeg voksede op på en gård i Jylland. Som stort set alle andre danske landmænd var min far andelshaver og leverede mælk til andelsmejeriet MD (nu Arla, red.), og vi handlede i den lokale brugsforening. Andelstanken har altid været en del af min baggrund. Jeg bor i en andelslejlighed på Christianshavn, og princippet om at eje i fællesskab er vigtigt for mig. Det betyder også noget for mig, at Coop er ejet af 2 millioner mennesker, og ikke af nogle få, private ejere, som har økonomisk gevinst som det primære pejlemærke. At Coop er andelsejet, gør, at vi kigger mere på værdisiden. Vi skal blive meget bedre til at udnytte, at Coop er ejet af medlemmerne – hvordan kan vi få mere engagement og demokratisere? Jeg har ikke løsningen, men det er noget, vi tit taler om, også i landsrådet.«

 

 

Valg til landsrådet

Halvdelen af pladserne i landsrådet er på valg hvert efterår. Som medlem af Coop kan du søge om at blive stillet op via din lokale butik. De lokale bestyrelser i butikkerne kan opstille kandidater fra 7. til 30. august 2023. Kontakt bestyrelsen i din egen SuperBrugsen, Dagli’Brugsen eller Kvickly, hvis du også gerne vil have indflydelse.

 

Se mere om valget til Coops landsråd her

Coops landsråd

Halvdelen af pladserne i Coops landsråd er på valg hvert efterår. Som medlem af Coop kan du søge om at blive stillet op via din lokale butik.

Hvordan bidrager du til fællesskabet?

»Jeg er formand for vores egen SuperBrugsen på Christianshavns Torv. I bestyrelsen taler vi med vores uddeler om, hvordan vi kan have et lidt mere plantebaseret sortiment, men vores arbejde handler også meget om, hvordan Christianshavn bliver et bedre sted at bo. I bestyrelsen er vi optaget af, hvordan vi skaber bånd til andre lokale foreninger. Bl.a. støtter vi nogle af de foreninger, som arbejder med udsatte grupper på Christianshavn. Det er nogle af de erfaringer, jeg forsøger at bringe i spil i forhold til landsrådet. Det er vigtigt, at vi tager nogle overordnede diskussioner, for der er selvfølgelig grænser for, hvor meget landsrådet kan og skal detailstyre i så stor en organisation.« 

Hvad får du ud af at være med?

»Ud over glæden ved at engagere mig i noget sammen med andre, kan jeg se perspektiver i at bruge min indflydelse i landsrådet. Jeg interesserer mig for mad og fødevarer, og det er spændende at få et håndfast indblik i, hvad der skal til for at skabe forandringer. Tingene er lidt sværere, når det bliver meget konkret. Vi har et stort ansvar i den grønne omstilling, og personligt så jeg gerne, at vi i Coop tog nogle lidt mere radikale skridt. Men det er jo en debat, vi skal have, og hvor man skal have flertal for at lave ændringer. Coop er en stor organisation, og landsrådet er ikke et sted for hurtige forandringer. Her handler det om at tale sammen og prøve at få andre til at rykke sig.« 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvad har overrasket dig mest?

»Vi er 126 medlemmer af landsrådet, og selvom vi repræsenterer mange forskellige butikker, perspektiver og medlemmer i hele landet, i Grønland og Færøerne, så har vi alligevel værdier, der går på tværs. Et eksempel var vores diskussion om PFAS, hvor der var stort flertal, på tværs af distrikter og andre interesser, for at opfordre ledelsen til at udfase PFAS i Coops egne stegepander. Når landsrådet har workshops, hvor vi diskuterer værdier, så kan jeg se, at Christianshavn har meget mere til fælles med en lille landsby i Nordjylland, end jeg troede. Det er gennem dialogen og fællesskabet, at vi laver forandringerne.«  

 

Se mere om valget til Coops landsråd her