Hvorfor er min chili farveløs?
Hvorfor bliver mine chilifrugter lyse/hvide og ikke røde som normalt? Jeg har selv tørret frøene og plantet dem til spiring i vindueskarmen – senere til udplantning stående i carport! Har fået masser af lys + ekstra næring. Kan de spises?
Marianne Jørgensen
Svar fra Leif Skibsted
Chiliplanten kræver sol og varme. Får den ikke tilstrækkeligt af begge dele, vokser planten dårligt. Planten stammer fra Sydamerika, men kan tilpasses vores klima. Chili og peberfrugt tilhører planteslægten Capsicum og indeholder både C-vitamin og det skarpt-smagende capsaicin i varierende mængde. Capsicum findes som en lang række arter med grønne, gule, røde og sågar hvide frugter. Frugternes røde og gule farver skyldes carotenoider, der er antioxidanter. Dannelse af carotenoider i frugterne sættes i gang af lys. Får chiliplanten ikke lys nok, dannes der kun lidt carotenoid, men frugterne kan dog stadig spises. Chiliplanter har brug for mere sol og varme, end man normalt forbinder med en carport, plant den hellere i havens mest solrige hjørne. I en fugtig carport eller i et drivhus med dårlig udluftning er Capsicum-arter som chili og peberfrugt udsat for plantesygdommen meldug, der skyldes svampe, der kan brede sig fra blade til frugter som et hvidt overtræk. Planter og frugter angrebet af meldug er ikke appetitlige og bør ikke spises.
Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.