Berliner med citronsukker
- 10 Personer
Ingredienser
85 g | smør |
100 g | mælk |
2 spsk. | sukker |
0.75 tsk. | stødt kardemomme |
0.5 stk. | vaniljestang |
2 stk. | æg |
10 g | gær |
275 g | hvedemel |
0.75 tsk. | fint salt |
1 l. | neutral olie til stegning |
Citronsukker
2 dl. | sukker |
1 stk. | fintreven citronskal |
- | fyld f.eks. fast syltetøj, f.eks. abrikos eller creme |
Sådan gør du
-
1Smelt smørret i en kasserolle over svag varme. Tag kasserollen af varmen og hæld mælk, sukker, vanilje og kardemomme i. Hæld det i en røreskål og lad det køle lidt af.
-
2Tilsæt først æg og smuldr så gæren i. Rør, til gæren opløst.
-
3Tilsæt salt og hvedemel, lidt ad gangen. Ælt dejen i 8-10 min., til den er blød, blank og smidig. Sæt dejen til hævning på et lunt sted, tildækket i ca. 11/2 time, indtil dobbelt størrelse.
-
4Vend forsigtigt dejen ud på et meldrysset bord og del den i 10 lige store stykker. Form dem til boller, tryk dem flade og lad dem efterhæve tildækket i ca. 30 min.
-
5Varm imens olien op i en gryde til 160-170 C, og klargør citronsukker ved at blande sukker og citronskal i en bred skål, med plads til at vende bollerne/berlinerne i.
-
6Steg 1-2 berlinere ad gangen, i ca. 2 min. på hver side, til de er faste og gyldne. Tag dem op med en hulske, dryp olien af og vend dem herefter på alle sider i citronsukkeret.
-
7Lad dem køle lidt af inden servering.
Tip!
Berlinerne kan fyldes med fast syltetøj, creme eller lemon curd. Brug en sprøjtepose og en aflang tyl til at sprøjte det ind i siden af hver berliner.