Hvor er der mest solskin: Her er den danske sommer bedst

Hvis du for alvor skal have sommervejr i din sommerferie, skal du være på Sydsjælland eller i nærheden af Storebælt, og du skal holde dig væk fra Midtjylland. Samvirke udpeger de bedste steder i landet at holde sommerferie på baggrund af DMI’s statistikker

Lolland er Danmarks mest sommerlige kommune

Bornholm er kendt som Danmarks solskinsø, og det er da også her, solen skinner mest – men Lolland er stedet, du skal besøge til sommer, hvis du vil holde ferie i Danmarks mest sommerlige omgivelser. Lolland Kommune er nemlig den kommune med det bedste sommervejr, viser beregninger, Samvirke har lavet på baggrund af klimadata om temperatur, solskinstimer og nedbør. Lolland er altså det sted, der, ud fra en samlet vurdering, har den bedste sommer.

Langeland, Guldborgsund, Vordingborg og Slagelse indtager 2.-5. pladserne som Danmarks mest sommerlige kommuner, mens Herning ligger i bunden på en 98. plads.

De 5 kommuner med bedst sommervejr

  1. Lolland
  2. Langeland
  3. Guldborgsund
  4. Vordingborg
  5. Slagelse

 

Storkøbenhavn er varmest

Hvis du synes, varmen er vigtig, skal du holde ferie i Storkøbenhavn. Med en gennemsnitstemperatur på 16,3 grader mellem maj og august er Frederiksberg den varmeste kommune i Danmark efterfulgt af København, Hvidovre, Rødovre og Brøndby. De høje temperaturer i Storkøbenhavn skyldes bygninger, asfalt og trafik:

»Storkøbenhavn er ét stort urbant område. Den enorme flade af bygninger og asfalt kombineret med et højt energiforbrug og storbytrafik skaber sit eget klima,« siger klimatolog i DMI Frans Rubek.

De 5 kommuner med dårligst sommervejr

  1. Herning
  2. Ikast-Brande
  3. Billund
  4. Vejle
  5. Abenraa

Kolde Nord- og Vestjylland

I den anden ende af temperaturskalaen ligger kommunerne i Nord- og Vestjylland. Med en gennemsnittemperatur på 14,3 grader indtager Morsø Kommune sidstepladsen, hvilket er 2 grader lavere end gennemsnitstemperaturen i Frederiksberg Kommune. Ifølge Frans Rubek kan nord- og vestjyderne takke havvandet for de lave temperaturer.

»Jo tættere man bor på kysten, jo mere kan havtemperaturerne påvirke temperaturen på land. Om sommeren, når temperaturen i luften er høj, vil temperaturen ved kysterne være lavere, fordi havtemperaturen ikke er steget i samme tempo som lufttemperaturen.«

Mindst regn på Sydsjælland og øerne

Vil du holde sommerferie uden for meget regn, skal du være på Sydsjælland eller øerne. På Lolland, hvor du kan få den mindst regnfulde sommer, falder der i gennemsnit 260,2 mm nedbør i maj til august. Det kan du også glæde dig over, hvis du skal holde ferie på Bornholm og Samsø, som har indtaget 3. og 4. pladserne som Danmarks mindst regnfulde kommuner. Omvendt kan du se frem til en våd sommer, hvis du skal holde ferie i Syd- og Midtjylland. Aabenraa er den mest regnfulde kommune med 354,5 mm nedbør.

Jylland tager en for holdet, når det kommer til skyer og nedbør:

»Når skyerne kommer ind over Danmark med vestenvinden, regner meget af fugten i luften af over Jylland, så der er mindre regn i skyerne, jo længere skyerne når mod øst i landet. Særligt øerne er forskånet for regn, fordi de ligger i læ bag den jyske højderyg,« forklarer Frans Rubek.

Øerne bader i solskin

Hvis du kun er interesseret i solskin, skal du holde ferie på en af de danske øer. Bornholm er, skarpt efterfulgt af Læsø og Samsø, den mest solbeskinnede kommune med 1084,38 solskinstimer mellem maj og august. I den anden ende af skalaen ligger Ikast-Brande, hvor solen skinner 260 timer mindre end på Bornholm, hvilket svarer til 10,8 dage. 

Skyer og regn betyder færre solskinstimer. Særligt Midtjylland er eksponeret for nedbør, og det går ifølge Frans Rubek ud over antallet af solskinstimer.

»Jo flere skyer der er over bestemte landområder, jo større risiko er der for nedbør, og jo sværere har solens stråler ved at skinne igennem. Det er helt simpelt!«

Kilde: DMI. (2006-2015, maj-august måned) 

Læs mere om