Sådan laver du saftige boller - bagerens 5 bedste tip
Det kan være svært at få hjemmebagte boller til at blive lige så saftige som bagerens eller supermarkedets, og især på andendagen har man ofte mest lyst til at fodre fugle med sit hjemmebag. Det kan dog sagtens lade sig gøre, og her får du 5 tip fra Schulstads brødnørd og produktudvikler, bager Henrik Hemmingsen.
1. Fugtige kerner
Sæt kerner i blød, gerne aftenen før du bager, og brug rigeligt vand. Rådet gælder for alle kerner, også f.eks. hørfrø. Brug det overskydende vand fra iblødsætningen som en del af det vand, der skal i dejen.
2. Overhold hævetiden
Det er meget vigtigt, at dejen hæver tilstrækkeligt længe, og her kunne den professionelle bager aldrig finde på at springe over, hvor gærdet er lavest. Gå efter 60-90 minutters hævetid, selvfølgelig afhængig af typen af dej.
3. Leg med gæren
Prøv at justere lidt på gærmængden. Jo lavere gærmængde, jo bedre smag, men gærmængden skal også passe til hævetiden, og mindre gær kræver mere hævetid.
4. Pas på loppefrøskaller
Vær forsigtig med at bruge loppefrøskaller. Loppefrøskaller har et meget højt fiberindhold og er derfor virkelig sunde. Men de suger også meget vand, og det kan kræve en del forsøg at finde ud af, hvordan du undgår tørt brød, hvis du bruger loppefrøskaller. Brug i stedet havregrød eller havregryn, der er sat i blød. Det kan forlænge bollernes saftighed.
5. Bag bollerne sammen
Sæt bollerne tæt sammen på bagepladen. Hvis du sætter dem med blot 1 cm mellemrum, bager de sammen og får mere og blødere krumme.