Bryllupsdagenes navne: Hvorfor hedder det tulipanbryllup og karatbryllup?
Bryllupsdagenes navne er (relativt) nye
Bryllupsdagen. En dag, du helst ikke skal glemme, hvis du er gift. Det er også en dag, som vi kalder noget forskelligt - alt efter hvor mange år man har været gift. Kobber, sølv- og guldbryllup markerer henholdsvis 12½, 25 og 50 år - og dagen markeres traditionelt med æresport og en fest.
»Sølv- og guldbryllup kom til Danmark i begyndelsen af 1800-tallet fra Holland via Tyskland. Det var i samme periode, at kærlighedsægteskabet vandt indpas hos borgerskabet, hvorfor det at markere, at man havde været gift i mange år, blev vigtigt,« fortæller Else Marie Kofod. Hun er tidligere overarkivar på Dansk Folkemindesamling og har bl.a. skrevet ph.d.-afhandlingen Traditionen tro. Hverdag og fest gennem 200 år.
»Kobberbryllup blev først almindeligt i 1930’erne. Hvad præcis der affødte den tradition, er ikke helt klart, men jeg har en teori om, at 25 år var en for lang tidshorisont - og så kunne man markere halvvejen,« forklarer Else Marie Kofod.
Bryllupsdagen er god markedsføring
Nogenlunde sideløbende i USA opstår der navne til næsten alle bryllupsdage. Alt fra papir- til ametyst- og turkisbryllup. Og her er det i højere grad markedskræfterne, frem for de højere magter, vi kan takke. Ifølge det amerikanske magasin Time sker det gradvist op gennem første halvdel af 1900-tallet. Først udkommer et par bøger om etikette, hvor det nævnes, hvad der er passende at give i gave - og det bliver særligt de amerikanske juvelerforretninger opmærksomme på. De øjner en mulighed for at sælge smykker ved at markedsføre bryllupsdage som noget, der skal fejres med særlige gaver. Ved et møde i den amerikanske sammenslutning af juvelerer i 1922 tales der blandt andet om at udarbejde en liste, med særlig vægt på ædelstene og metaller.
Den historie vækker en vis genklang hos Ole Agger Hansen. Han er tidligere formand for Guldsmedebranchen i Danmark og har været i faget siden midten af 60’erne.
»Præcis hvordan de forskellige bryllupsdage har fået deres navne, fortaber sig i fortidens tåger. Navnene har eksisteret, siden jeg kom i lære, men jeg husker, at der dengang sad forskellige udvalg i branchen og fandt på markedsføringstiltag - og her kunne de sagtens have opsnappet tendenserne fra de amerikanske guldsmede,« siger Ole Agger Hansen.
Navne til næsten alle bryllupsdage
I dag findes der som sagt mere eller mindre bredt accepterede navne til de fleste bryllupsdage – helt frem til 90 år, der kaldes granitbryllup. Alle bryllupsdage op til og med 25 år har et navn. Herefter er der kun navne hvert femte år. Flere af navnene kredser omkring enten ædelsten og -metaller, men også blomsterhandlerne ser ud at have haft en finger med i navngivningsspillet. Det har dog ikke været muligt at be- eller afkræfte. Redaktionen hører gerne fra dig, hvis du har særlig viden omkring dette.
Bryllupsdagens navn:
Papirbryllup – 1 år
Bomuldsbryllup – 2 år
Læderbryllup – 3 år
Blomsterbryllup/hyacintbryllup – 4 år
Træbryllup – 5 år
Sukkerbryllup – 6 år
Uldbryllup – 7 år
Bronzebryllup – 8 år
Pilbryllup/Stråbryllup – 9 år
Tinbryllup – 10 år
Stålbryllup/Ravbryllup – 11 år
Silkebryllup – 12 år
Kobberbryllup – 12½ år
Kniplingsbryllup – 13 år
Elfenbensbryllup – 14 år
Krystalbryllup – 15 år
Månebryllup – 16 år
Ametystbryllup – 17 år
Margueritbryllup – 18 år
Granatbryllup – 19 år
Porcelænsbryllup – 20 år
Turkisbryllup – 21 år
Alliancebryllup – 22 år
Tulipanbryllup – 23 år
Karatbryllup – 24 år
Sølvbryllup – 25 år
Perlebryllup – 30 år
Koralbryllup – 35 år
Elektronbryllup – 37½ år
Rubinbryllup – 40 år
Safirbryllup – 45 år
Guldbryllup – 50 år
Smaragdbryllup – 55 år
Diamantbryllup – 60 år
Krondiamantbryllup – 65 år
Jernbryllup – 70 år
Atombryllup/kronjuvelbryllup – 75 år
Egebryllup – 80 år
Granitbryllup – 90 år