Hvad stiller jeg op, hvis mit barn bliver mobbet på Facebook?
Sæt dig ind i alle de sociale medier
Det er vigtigt, at du som forælder sætter dig ind i alle de sociale medier, som dit barn benytter. Det kan ud over Facebook og SMS være Snapchat, Instagram, ASK.fm, Yellow, Musical.ly, Spring.me eller Woo. Find ud af, hvad de kan, hvordan de fungerer, og download de aktuelle apps til din egen telefon. Du kan også bede dit barn om at lære dig, hvordan du anvender de forskellige medier.
Det kan være en barsk verden. Hvis dit barn kommenterer noget på Facebook og får kommentaren ’Spurgt’ tilbage, betyder det: ’Hvem har spurgt dig om noget?’. Nogle gange bunder problemerne i misforståelser - andre gange er der tale om mobning.
Læs også Samvirkes artikel: 8 gode råd til at lære dit barn at begå sig på sociale medier
Så mange bliver mobbet på de sociale medier
• 16 procent af elever fra 9. klasse har oplevet digital mobning inden for det seneste år (Børnerådet 2017)
• 37 procent af de unge, der oplevede digital mobning, har også selv mobbet andre på digitale medier (Børnerådet 2017)
• Over en femtedel af de danske elever i 7. klasse modtaget ondsindede private beskeder eller oplevet, at nogen har uploadet billeder eller video af dem uden samtykke (Børnerådet 2015)
• Unge, der udsættes for digital mobning, har lavere selvværd og er mere ensomme end andre unge (Børnerådet 2017)
• Digital mobning rammer de unge hårdere end traditionel mobning – og det eskalerer hurtigere (Børnerådet 2017)
Tag dit barn alvorligt
Det er muligt, at du ikke forstår, hvordan dit barn kan gå op i, om der er kommet ét eller 14 likes på et af hans eller hendes opslag. Men det er vigtigt for dit barn og et godt udgangspunkt for at få en snak om likes, grimme beskeder og sarkastiske kommentarer, og at alle de andre venner har de samme tanker og følelser.
Gør det tydeligt, at dit barn altid kan komme til dig med spørgsmål, tvivl og usikkerheder, og vis, at du er en god og tryg samtalepartner, også hvis dit barn er kommet til at gøre noget, som hun eller han har fortrudt.
Involver dig
Som forældre skal og kan man ikke have indblik i alt det, der foregår online. Men på samme måde som man spørger til, hvordan det er gået i skolen, kan man også spørge til, hvordan det går på de sociale medier. Det er en vigtig del af de fleste børns sociale liv. Bed en gang imellem om at få lov til at se, hvad dit barn poster, og find sammen ud af, om I vil være online venner på de forskellige sociale medier. For nogle børn er det helt o.k., mens det for andre vil være utænkeligt.
Tal om, hvad der er sjovt, svært eller ubehageligt – og hvordan man er en god ven både i den fysiske verden og på sociale medier. Tjek jævnligt, at alt er o.k., og om dit barn har brug for hjælp til at håndtere de sociale spilleregler.
Tag emnet op i forældregruppen
Børn helt ned i 8-års alderen kan have både Snapchat, Instagram og Facebook på deres mobil, selv om retningslinjerne anbefaler, at man skal være 13 år. Med andre ord: de mindre børn er lukket ind på en platform, de ikke har kompetencer til at færdes på.
Derfor er det en god idé at tage emnet op i forældregruppen og arbejde på at have en fælles holdning til, hvornår børnene skal have adgang til de sociale medier, på linje med at mange forældre har aftaler om, hvordan man for eksempel holder fødselsdage.
Vær en god rollemodel
Vores børn gør ikke, hvad vi siger, de gør, hvad vi gør. Derfor er det vigtigt, hvordan du selv agerer online. Det skrevne ord kan i sig selv være en besværlig størrelse, så derfor er det vigtigt at tænke sig om, inden man poster noget.
Tal med dit barn om, hvordan man kommenterer andres opdateringer, og om, hvordan det er meget nemmere at misforstå hinanden i en besked, end hvis man stod over for hinanden og kan aflæse hinandens kropssprog eller ansigtsudtryk.
Reager passende
Ofte fortæller børn ikke deres forældre, at de bliver udsat for mobning, fordi de frygter forældrenes reaktion: De vil måske ikke gøre dem bekymrede, de kan tvivle på, om de vil blive taget alvorligt, eller de kan skamme sig over at være udenfor. Og så kan de frygte, at forældrene vil reagere voldsomt og involvere de andre børn, deres forældre eller lærerne.
Det er derfor vigtigt, at du som forælder reagerer passende. Rådfør dig med dit barn om, hvad han eller hun gerne vil have, du skal gøre. Hvis der er tale om grov mobning eller truende adfærd, må du forklare, at du som voksen er forpligtet til at reagere.