Kend forskel på pastatyperne
Båndspaghetti
Pappardelle på italiensk er båndspaghetti foldet i små reder, som folder sig ud, når de koges. Klassisk til sauce bolognese. Findes i mange bredder fra den bredeste pappardelle over tagliatelle til fettuccine og taglioni.
Conchiglie
Betyder muslinger eller konkylier. De rillede hedder conchiglie rigate. De er skålformede og velegnede til at opsamle sovsen i en pastaret. Kan også bruges i ovnretter med grøntsager og parmesan.
Farfalle
Betyder sommerfugl, og sommerfuglene er beregnet til sommermad, for eksempel friske, flåede tomater i terninger. På dansk kaldes de også sløjfer. Sløjfer er også gode til cremet sovs.
Frisk Fettuccine
En populær type båndspaghetti, som kun skal koge meget kort tid. God til kødsovs.
Fusilli
Skruer på dansk. Til sovse med grøntsager, tun eller kød og med ricotta eller flødeost, som opsamles i de snoede riller.
Fusilli Lunghi Bucati
På dansk: Flade, lange skruer. Brug dem for eksempel til fisk.
Gnocchi
Navnet betyder knuder. Fås både som almindelig pasta og med indhold af kartoffelmel. Gnocchi er i sin simpleste form æltet af mel og vand og rullet til kugler, som koges i vand. God til fløde og gorgonzolaost.
Lasagne
Den ældste pasta. Navnet menes at komme fra det latinske lasanum, som betyder gryde, krukke eller beholder. Lægges i lag med kødsovs, fisk eller grøntsager og den uundværlige bechamelsovs.
Makaroni
Tidligere tiders makaroni var lange, lige rør. Senere kom de til Danmark i den korte, bøjede udgave. Kaldes også suppehorn.
Penne
Penne eller blyanter på dansk. Fås med eller uden riller. Gode til kraftige tomatsovse, kødsovse og gratinerede retter.
Pipe Rigate
Laver sin egen lille kurv til hakket kød, hakkede grøntsager og oliebaserede eller cremede sovse. Betyder rillede rør.
Rigatoni
Store rør med dybe riller. Lader sig fylde med saucen som en tube. Serveres ofte med en cremet sauce.
Ruote
Hjul på dansk. Fanger smagen godt og tåler kombinationer med fisk, kød, fløde og alle slags grøntsager. Også god til supper.
Spaghetti
Betyder tynde snore på italiensk. Spaghetti bolognese med kødsovs, spaghetti alla carbonara med peber, ost og bacon og spaghetti alla puttanesca med kapers, oliven og ansjoser hører til de klassiske spaghettiretter.
Tortiglioni
Betyder bor. Røret er vredet eller drejet en anelse. Til enkle saucer med for eksempel tomat og salami.
Tripoline
Betyder fra Tripoli. Ligner en bølget kant på en lasagneplade. Bruges i lette, gerne kødløse opskrifter.
Trottole
Pastaspiraler med ru overflade og elastisk konsistens. God til at gribe saucen. Smager fint på en kødløs dag med spinat, basilikum og pinjekerner.