Afgiver makreldåsen gift, når den opvarmes?
I et tidligere svar har Leif Skibsted oplyst, at i makrel på dåse er fiskeolien beskyttet af antioxidanter fra tomaterne, når dåsen varmebehandles på fabrikken. Afgiver dåsen ingen skadelige stoffer under denne varmebehandling?
Gro Kjemtrup Melchiorsen, København
Svar fra Leif Skibsted
Makrel i tomat indeholder ikke bisphenol A på dåsens inderside. Det viser en kemisk test af 8 forskellige dåser, som Forbrugerrådet Tænk Kemi har foretaget. Fiskekonserves som makrel i tomat er beskyttet af en indvendig lakering mod forurening med metaller fra dåsen under varmebehandlingen på konservesfabrik og efterfølgende opbevaring i butik og køkken.
Denne lak kan holde tæt i de iltfrie betingelser inde i dåsen indtil den anførte holdbarhedsdato. Den slags lak kan indeholde bisphenol A, som er et hormonforstyrrende stof. EU har dog netop vedtaget skærpede grænseværdier for indholdet af bisphenol A i emballager til fødevarer, og nogle producenter af fiskekonserves er helt ophørt med at bruge bisphenol A i plast og lak.
I Coop er egne varemærker Änglamark, Irma Øko og 365 fri for bisphenol A og andre typer bisphenol. I alle andre af Coops egne varemærer er udfasningen i gang, og de vil være helt fri for bisphenoler i år.
Professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.