Tjek prisen på vaccinationen når du skal ud og rejse
Lægerne må selv bestemme prisen på vacciner
En tur til Thailand, Kina, Kenya eller Brasilien kræver af og til en vaccination. Det gør det også, hvis ferien går til lande som Vietnam og Indien eller lande i eksempelvis Mellemøsten eller det tidligere Østeuropa. Normalt ville du gå til din egen læge for at blive vaccineret, men vaccinationer, når du skal ud og rejse, de såkaldte rejsevaccinationer, er ikke omfattet af den offentlige sygesikring på samme måde, som når du skal vaccineres mod røde hunde, mæslinger eller skoldkopper, der alle er en del af den nationale vaccinationsprogram.
Lægen kan derfor selv fastsætte prisen for rejsevaccinationerne – og du kan som forbruger vælge præcis den læge, du har lyst til at bruge, hvis du skal vaccineres inden ferien. Du kan vælge din egen, nabolægen eller en specialiseret vaccinationsklinik, når du skal vaccineres mod sygdomme som gul feber, hepatitis A, japansk hjernehindebetændelse og difteri. Det fortæller Statens Serum Institut til Samvirke.
Hvilke vacciner er gratis i børnevaccinationsprogrammet i Danmark?
- Difteri
- Stivkrampe
- Kighoste
- Polio
- Meningitis og strubelågsbetændelse forårsaget af bakterien Haemophilus influenzae type b (Hib)
- Meningitis og andre alvorlige sygdomme forårsaget af pneumokokbakterien
- Mæslinger
- Fåresyge
- Røde hunde
- Livmoderhalskræft HPV (kun piger)
Er du pige og over 18 år, skal du selv betale for HPV. Det samme gælder, hvis du er dreng og gerne vil have beskyttelse mod en række andre af de kræftsygdomme, som HPV-vaccinen også beskytter mod.
Tjek prisen og spar, hvad der svarer til en middag på ferien
Når lægerne må konkurrere på prisen, bør du derfor tjekke, hvad det koster hos et par forskellige læger.
Samvirke har lavet et hurtigt pristjek på vacciner på forskellige klinikker og lægehuse rundt om i landet. Her er forskellen på den dyreste og den billigste udbyder, hvis man er en familie på 4, der alle skal vaccineres. Prisen gælder for vaccination af alle 4:
Difteri: Forskel på 148 kroner på dyreste og billigste
Gul feber: Forskel på 380 kroner på dyreste og billigste
Hepatitis A: Forskel på 570 kroner på dyreste og billigste
Japansk hjernehindebetændelse: Forskel på 640 kroner på dyreste og billigste
Priserne er indhentet i maj 2017 og skal vise eksempler på prisforskelle på den præcis samme vaccination. Priserne kan have ændret sig siden.