10 ting du (måske) ikke vidste om vacciner

Vaccination har fundet sted i mere end 200 år, det danske børnevaccinationsprogram har eksisteret i mere end 60 år, polio er næsten blevet udryddet på verdensplan, og Samvirke har samlet en liste over 10 overraskende ting, du måske ikke vidste om vacciner.

1. Vaccine kommer fra køer

Ordet vaccination kommer fra det latinske ord ’vacca’, som betyder ko. Ordet stammer fra den første vaccine, der blev brugt. Det var den engelske læge Edward Jenner, der vaccinerede mennesker for kopper ved at bruge den mindre farlige virus ko-kopper tilbage i 1796.

2. Sammen er vi beskyttet

Når en vis procentdel af befolkningen er vaccineret, vil den ikke-vaccinerede del af befolkningen være indirekte beskyttet. Det kaldes flokimmunitet. Det er smart, fordi syge eller svagelige, der ikke kan tåle at bliver vaccineret, stadig kan være beskyttet.

3. Fanø bagud på vaccination

Vaccinen mod mæslinger, røde hunde og fåresyge (MFR) er en del af børnevaccinationsprogrammet, men i Fanø Kommune blev kun 71 procent af børnene født i 2014 vaccineret. Til sammenligning blev 95 procent af samme årgang vaccineret i Egedal Kommune.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

4. Skyd mig

Da Louis Pasteur forsøgte at fremstille en vaccine mod rabies, havde forskningsholdet en klar regel. Hvis man blev smittet med rabies, fik man en kugle for panden.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

5. Kighoste på fremmarch

En af de sygdomme, man vaccinerer danske børn mod, er kighoste. Alligevel blev der rapporteret 204 tilfælde i 2016. Det er det højeste antal siden 2004.

6. Vacciner og autisme

Der har været (og er stadig) en udpræget frygt for, at vacciner kan give børn autisme. Det skyldes blandt andet en artikel publiceret i 1997 af den engelske læge Andrew Wakefield. Artiklen er senere blevet trukket tilbage, og resultaterne blev tilbagevist.

7. 60 år gammelt program

Den første vaccine i det danske børnevaccinationsprogram var mod difteri og stivkrampe. Vaccinen blev brugt fra 1950 til 1961, hvor man gik over til andre vacciner. I dag ses difteri og stivkrampe sjældent i Danmark, men stivkrampe- og difterivaccine er stadig en del af børnevaccinationsprogrammet.

8. Danmark er dårlige til at vaccinere mod mæslinger

I 2011 var der et pludseligt udbrud af mæslinger i Danmark. I alt blev 84 tilfælde af sygdommen indrapporteret. Ifølge WHO (Verdenssundhedsorganisationen) skal 95 procent af en årgang være vaccineret mod mæslinger, før befolkningen opnår flokimmunitet. Det mål er ikke nået for nogen årgange, siden vaccinen blev indført i 1987. 

9. En meget gennemprøvet vaccine

Calmette-vaccinen er blevet brugt i over 90 år, og siden er der blevet giver 4 milliarder doser Calmette-vaccine. Vaccinen beskytter mod tuberkulose. Sygdommen blev erklæret en verdensomspændende katastrofe af WHO i 1997. I 2016 blev der anmeldt 333 tilfælde af tuberkulose i Danmark.

10. Tjek dit vaccinationskort online

Siden 15. november 2015 har alle læger haft pligt til at indberette alle givne vacciner i Det Danske Vaccinationsregister. Du kan selv se, hvilke vacciner du og dine børn har fået, på FMK-online.dk.Kilde: ssi.dk, library.sc.edu, calmette-studiet.dk, bookforum.com/review/9845, og FMK-online.dk

 

Læs mere om