Hvorfor er valnødderne harske?
Når jeg køber valnøddekerner i løbet af året i eksempelvis Coops butikker, viser det sig den ene gang efter den anden, at kernerne er harske, mørke og grimme og derfor uspiselige.
Som kunde er det derfor umuligt at gennemskue, om man køber en gammel eller en frisk vare. Jeg kunne derfor godt tænke mig at få at vide, hvor og hvordan valnødderne egentlig bliver opbevaret, inden de bliver pakket og når ud i butikkerne.
Kort tid efter jul og nytår er valnødder med skal fuldstændig forsvundet fra butikkerne. Hvordan kan det være? På det tidspunkt skulle man ellers tro, at der stadig er mange friske valnødder fra efterårets høst!
Elin Nielsen, Jelling
Svar fra Mikael Lund
En valnøddekernes »største fjende« er luft. Så længe kernen er inde i sin lukkede skal, har den en meget lang holdbarhed. Men valnøddekerner bliver harske og mørke, hvis de ikke opbevares i en kontrolleret atmosfære – dels under produktion og dels i posen efterfølgende. Derfor er valg af leverandør til vore valnødder meget vigtig. Vor tidligere leverandør – frem til juni 2013 - havde problemer med dette, hvorfor vi valgte at skifte.
Blandt andet var deres poser ikke tilstrækkeligt tætte. Vor nye leverandør kan bedre styre hele processen inklusive posekvalitet. På grund af risikoen for harskning valgte vi i forbindelse med leverandørskiftet at nedsætte holdbarheden fra 12 til 9 måneder.
Med hensyn til valnødder i skal er dette en typisk julevare, og salget uden for dette tidsrum er simpelthen for lille, til at vi kan have det i fast sortiment.
Mikael Lund er kategorichef for kolonial. Han er dermed indkøbsansvarlig for eksempelvis ris, pasta og lignende.