Udgiv din egen bog

Du kan nemt og billigt udgive din egen bog på nettet, men har du store litterære ambitioner, er det ikke en fordel at være selvudgiver. Tom Ahlberg fra print-on-demand forlaget Underskoven og Weekendavisens kritiker Klaus Rothstein giver gode råd til dig med en forfatter i maven.

Drømmer du om at forære dine børnebørn familiens historie i bogform eller at udgive en bog om din hobby, kan det lade sig gøre for en overskuelig sum og i oplag helt ned til én enkelt bog hos et såkaldt print-on-demand forlag, der lever at opsætte, trykke, distribuere og markedsføre bøger mod betaling. Men læs gerne disse 7 gode råd, før du går i gang.

Kend dine læsere

Jo bedre du kender dit marked des lettere er det at skrive en bog, der interesserer andre end dig selv. Skriver du på skytteforeningens årsskrift, så tænk på, hvad der interesserer medlemmerne, og er det dine erindringer, så tænk på børnebørnene.

Overvej prisen

For omkring 5.000 kroner kan du udgive en 100 siders paperback i 25 eksemplarer, men ønsker du for eksempel tryk i farver, billedillustration, hardcover eller korrekturlæsning koster det ekstra.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Få kritik

Når du selv udgiver, er redigering ikke en del af pakken. Allier dig derfor med en håndfuld kritiske og ærlige testlæsere, der kan sørge for, at du ikke skriver indforstået eller optaget af detaljer, som ikke er væsentlige for historien.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vær konsekvent

Arbejd konsekvent med måden, du for eksempel bruger indrykninger, tabulatorer og overskrifter på. Uensartethed ser sjusket ud, når det bliver sat op, og mange korrekturgange fordyrer produktionen af bogen.

Læs korrektur

Efter at have skrevet samme tekst igennem mange gang, bliver man let blind for egne fejl. Det er derfor en god ide at få andre – gerne en professionel - til at læse korrektur på din bog, inden du sender den til forlaget.

En bog gør ingen forfatter

De fleste, der udgiver egne bøger, gør det, fordi de har et behov for at kommunikere og ikke for karrieren. Hører du imidlertid til dem, der drømmer om litterær anerkendelse, kommer du ikke udenom at skulle igennem et professionelt filter hos en forlagsredaktør.

Får du afslag, så brug det til at lære af, og prøv så igen.

Kilde: Tom Ahlberg, Forlaget Underskoven [www.underskoven.dk] samt litteraturkritiker på Weekendavisen Klaus Rothstein

Læs mere om