Tag en skraber! 10 ting, du ikke vidste om barberskum

Glatbarberede kinder har været et skønhedsideal i tusindvis af år, men det var først i 1949, at barberskum på dåse blev opfundet. Tag med Samvirke ind i barberingens univers og bliv især klogere på barberskummet
Barberskum og barberskraber på betonbord

Blødgør altid hårene og din hud, inden du begynder barberingen. Så får du det bedste og mest skånsomme resultat

3 sjove facts om barberskum

1:

Barbering giver ikke tykkere hår. Hår er tykkest ved roden og tyndt i spidsen, og derfor kan de første stubbe efter barbering virke tykkere og stivere, end når håret har vokset en smule.

 

2:

Barbering med hårene er mere skånsom, mens en barbering mod hårene er mere tæt. Barberer du mod hårene, øger du risikoen for rifter og hudirritation. 

 

3:

Sæbe kan ikke erstatte barberskum. Barberskum er med til at blødgøre huden, så barbering bliver nemmere og mere skånsom for huden. Bruger du sæbe, affedter du huden.

20.000!
Så mange gange barberer en mand sig i gennemsnit i løbet af livet

Ingen skæg til soldaterne

Alexander den Store havde ikke skæg og mente heller ikke, at hans soldater burde anlægge skæg. Skæg gav nemlig fjenden en mulighed for at hive fat i skægget under kamp. Under Anden Verdenskrig anbefalede man soldaterne en daglig barbering, så skæg ikke kom i vejen for gasmasker og andet udstyr.

Vask med shampoo

Sørg for at vaske skæg lige så tit, som du vasker hår. Til det korte skæg kan du bruge bodyshampoo, mens hårshampoo eller skægshampoo er godt til det længere skæg.

20 år og ingen skæg?

Mængden af testosteron i kroppen og generne bestemmer, hvornår skægget begynder at vokse. Nogle kan anlægge fuldskæg allerede i teenageårene, mens andre mænd dårlig kan få skæg på kinderne, før de bliver 30 år.

Dåsen skal til farligt affald

Barberskum kommer oftest i en dåse af aluminium. Aluminium er miljøbelastende at udvinde, genanvendelse reducerer belastningen med 90% eller mere. Du bør dog ikke smide dåsen ud som metalaffald, da dåsen er en trykbeholder, der i sidste ende kan eksplodere. Aflever dåser fra barberskum og deodoranter som farligt affald, medmindre dit affaldsselskab siger noget andet.

 

Det er der i barberskum:

PH-regulering

Huden skal ikke irriteres, og derfor skal barberskummet have den rette pH-værdi. Det sørger blandt andet stoffet triethanolamin for. Triethanolamin er et basisk stof, der desuden sammen med fedtsyrerne palmitinsyre og stearinsyre danner sæbestof. 

 

Drivgas

For at få barberskummet ud af dåsen bruger man drivgasserne isobutan, propan og butan.

 

Blander og opløser

Propylene glycol har en primær funktion: Stoffet sørger for at ingredienserne i barberskum kan blandes.

 

Konserveringsmiddel

Konserveringsmidlerne potassium sorbate og sodium benzoate konserverer barberskummet, så holdbarheden er

lang.

 

Blødgør huden

I barberskum findes stearic acid, palmetic acid, der er fedtsyrer, og PEG-40 hydrogenated castor oil, der alle sørger for at gøre huden blød efter barbering. Fedtsyrerne er samtidig med til at sikre, at der dannes sæbestof og at  barberskummet skummer op.

 

Fugtgivere

Huden mister noget af den naturlige fugtighed, når kniven kører over huden. PEG-7 glyceryl cocoate og aloe barbadensis leaf juice sørger blandt andet for at holde huden fugtig under og efter barbering.

 

Flere af stofferne i ovennævnte liste kan have flere funktioner i barberskummet. Et stof kan altså eksempelvis både virke som pH-regulator og opskummer. 

Vidste du, at ...

... mærket Änglamark stammer fra en vise skrevet af svenskeren Evert Taube. Mærket blevet oprindeligt brugt af Coop i Sverige, men Coop Danmark lancerede mærket til de sundheds- og miljøvenlige produkter i 2006.

Læs mere om