Stockholm: Min madstad

Kraftige pølser, svale rejer, søde kager og klassisk torsk. Vi äter det svenske køkken og fikar kager og kaffe i Stockholm med Samvirkes madskribent Maria Meldgaard

Kun friskpillede rejer har den helt rigtige salte og en lille smule søde smag, synes Maria Meldgaard

Itaspel iasped quam qui dolent quaecumque accum eos veruptatati omnim hiciis doloration nis ut re nobistio tem

Hold øje med dagens lunch på de svenske restauranter

Frokost på svensk hedder lunch. Et godt turisttip er at spise dagens lunch, som serveres på de fleste restauranter mellem klokken 11.30 og 14.00. Mange svenske arbejdspladser i de store byer har ikke kantiner. Det er tradition, at man i stedet går i byen og spiser dagens lunch, som ofte fås til en rimelig pris.

I Södermalm, der er Stockholms foretrukne kvarter for skuespillere, forfattere, fotografer og kunstnere, finder vi Nytorgets Urban Deli. Her er både supermarked for udsøgte fødevarer, kaffe, brød, grøntsager og lune retter, man kan tage med, og et populært spisested i New York-stil. Dagens lunch er laksefilet med krebsesauce, broccoli og kogte kartofler for 110 kroner. For cirka samme pris kan man købe en nævefuld pil-selv-rejer med citron.

Günters pølsevogn er kult

Itaspel iasped quam qui dolent quaecumque accum eos veruptatati omnim hiciis doloration nis ut re nobistio tem

Günters på Karlbergsvägen 66 i Stockholm er et helt andet bud på frokosthygge. Under tætte, mørke trækroner står Günters farverige pølsevogn parkeret som en zigeunervogn. Den er blevet kult i Stockholm og har navn efter stifteren, en nu afdød østriger. Man kan nemt komme til at stå i kø foran Günters eksotisk duftende pølser i en time. Maria prøver en dobbelt ungarsk kabanoss med to pølser i et brød og en god klat meget u-svensk surkål og chilisovs.

I Stockholm lufter man de dyre smykker, når man skal spise fint

Det cooleste, mest internationale og metropolagtige Stockholm skal opleves på restauranten Sturehof, hvor stockholmerne har spist fint siden 1897, og hvor familier har tradition for at fejre jul, nytår eller midsommerfest.

Her kan man se diamanter og tunge guldkæder blive luftet, og her konverserer man dannet med de andre gæster.

»Tag en drink i baren på Sturehof, før du sætter dig ned og spiser. Du vil ikke stå der ret længe, inden en eller anden henvender sig til dig for at få en samtale i gang,« fortæller Maria Meldgaard og får hurtigt ret. Mindst fem forskellige personer reagerer på vores danske samtale og vil vide, hvor i Danmark vi kommer fra. 

»På den måde synes jeg, Stockholm er cool og international. Det hører sig til, at man konverserer med andre, klæder sig fint og gør sig umage, når man går i byen. Det er konvention, og svenskerne kan godt lide konventioner,« siger Maria Meldgaard.

Svenskerne er ikke så meget til den sorte stil med grå nuancer og rustikt træ. De kan lide tæpper og gardiner

Vi sidder mellem vægge i retrofarver og under lamper med skærme som struttende, grønne tylskørter.  I Danmark er den gode stil sorte og grå nuancer og rustikt træ. Her indrettes med boudoirrødt fløjl eller andre ekstreme designs, og sådan bor svenskerne. De kan lide kulørte vægge, pynt og gardiner for vinduerne i modsætning til danskerne. Naboer eller ej, her er vi helt forskellige, også hvad angår mad, svenskerne er ikke helt så optagede af det nordiske køkken, som vi er i Danmark. Moden heroppe er for eksempel luksusburgere af højrebskød til en pris af 400 kroner, siger Maria Meldgaard.

Vi vælger klassisk, dampet torsk med pocherede æg, rejer, revet peberrod og hollandaise kogt på brunet smør, som giver sovsen en anelse sødme. Til fisken får vi en kurv med lyst, mørkt, tyndt og tykt knækbrød. Man knækker et hjørne af brødet, smører en knivspids smør på, spiser og knækker igen, og hver ny bid af knækbrødet er en oplevelse. Torsken er fast og hvid, og smagen af den er ren som en lys sommernat. 

Se, hvad vi ellers skriver om: #rejse, #smag, #småkager, #nordisk køkken, #skaldyr, #bagværk og #eksotisk mad