Skal jeg spise kokosolie?
Jeg har fået at vide, at kokosolie er godt for min krop og forbrænding, når jeg træner. Hvilken olie er bedst? Skal den være fast eller flydende?
Nanna Lodberg, København
Svar fra Per Brændgaard
Kokosolie har fået ry som helseprodukt i alternative ernæringskredse. Men der er ikke videnskabeligt belæg for det.
Ren kokosolie findes ikke i flydende form ved stuetemperatur, og det burde hedde kokosfedt i stedet for kokosolie. Andre vegetabilske olier, som rapsolie, er flydende ved stuetemperatur, fordi indholdet af mættet fedt er lavt. Jo mere mættet og mindre umættet fedt et fedtstof indeholder, des mere fast vil det være ved stuetemperatur. Det er også derfor, at smør har en så fast konsistens sammenlignet med olie.
Hvis du øger dit indtag af kokosolie, så vil den eneste virkning være, at du taber dig mindre, end du ellers ville have gjort, og måske begynder du ligefrem at tage på af det ekstra fedt. Det kan også øge dit kolesteroltal på en uheldig måde, hvis du erstatter f.eks. rapsolie med kokosfedt.
Det eneste gode, man kan sige om kokosfedt, er, at det trods alt er lidt sundere end smør og palmeolie, når man ser på, hvordan det påvirker forholdet mellem HDL- og LDL-kolesterol.
Per Brændgaard er cand.scient. i human ernæring.