Skader trådløse opladere til mobilen batteriet?

Batteriet i din telefon bliver varmere og dermed mere belastet, når du bruger en trådløs oplader sammenlignet med en traditionel oplader. Det kan forkorte batteriets levetid, vurderer forskere, men den almindelige forbruger vil ikke mærke forskel, siger ekspert.
En mobil telefon ligger på en trådløs oplader

I et nyligt forsøg målte forskere temperaturen i telefoner opladet med trådløse opladere til over 30 grader. Ved den traditionelle metode med kabel forblev temperaturen konstant under 27 grader.   

Mobilbatteriet kan belastes af trådløs opladning

Trådløs opladning af mobilen er smart, og flere og flere nyder blot at kunne lægge telefonen på den flade ladestation uden at skulle tilslutte et irriterende kabel først. Den nye teknologi er imidlertid ikke uden problemer. Du risikerer nemlig at belaste batteriet mere end ved den gammeldags metode, og det kan gå ud over batteriets levetid. Det konkluderer et studie udført af forskere ved University of Warwick, skriver futurity.org.  

Varmen fra opladeren forplanter sig til batteriet

Når ladestationen overfører strøm til mobilen, udvikler der sig samtidig varme, som forplanter sig til telefonen og batteriet. Det er veldokumenteret, at høje temperaturer kan medføre, at et mobilbatteri ældes hurtigere, og selvom batteriet kun bliver 3-4 grader varmere ved trådløs opladning end ved opladning med kabel, er det altså nok til, at det kan forkorte dets levetid, vurderer forskerne.       

Ligger telefonen forkert, belaster det batteriet endnu mere

Hvis ikke telefonen ligger optimalt på ladestationen, vil batteriet blive endnu mere belastet, fordi laderen så må arbejde hårdere med en større varmeudledning til følge. Og forbrugeren kan let komme til at lægge telefonen forkert, pointerer forskerne fra University of Warwick. Den antenne i mobilen, der skal modtage signalet fra opladeren, er nemlig ikke nødvendigvis logisk placeret. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Om forsøget

  • Ved trådløs opladning nåede telefonenerne op på over 30 grader inden, der var gået et kvarter.
  • Ved korrekt placering på ladestationen faldt temperaturen igen efter ca. 55 minutter.
  • Ved ukorrekt placering på ladestationen faldt temperaturen først efter ca. 125 minutter.
  • Ved opladning med kabel forblev temperaturen konstant under 27 grader.

Ekspert: Den almindelige forbruger vil ikke mærke forskel

Det er ikke muligt at sige, hvor meget batteriets levetid eventuelt kan blive forkortet, hvis du skifter den traditionelle oplader ud med en trådløs, siger mobilekspert, journalist og indehaver af meremobil.dk John G. Pedersen. Men han vurderer, at det ekstra slid på batteriet for langt de fleste forbrugere vil betyde forsvindende lidt.

»Vi har i dag et forbrugsmønster, hvor vi skifter vores telefon ud relativt hurtigt, så vi oplever sjældent at slå den ihjel. Skifter man telefon efter 2-3 år, vil jeg ikke tro, at det er et voldsomt problem.«

Mange oplader ikke mobilen optimalt

Desuden er det de færreste, der i forvejen behandler batteriet optimalt. Mange kommer f.eks. til at lægge telefonen i en brandvarm vindueskarm om sommeren, ligesom de fleste tager den med ud i frost om vinteren. Eller vi lader den løbe helt tør for strøm, før vi får sat den til opladning. Det er alt sammen eksempler, der kan føre til unødigt slid på batteriet.

John G. Pedersen vil derfor heller ikke fraråde, at man bruger en trådløs oplader - tværtimod. 

»Det her er en super bekvem teknologi for forbrugeren. Og der arbejdes hele tiden på at udvikle både opladere og telefoner, så metoden bliver både hurtigere og mere energieffektiv,« siger han.