Se, hvad du ikke må smide i toilettet

Har du smidt vat eller hår i toilettet? Så er du med til at skade kloakken og forringe renseprocessen af vores vand. Læs hvad du IKKE må smide i toilettet, og hvad du skal gøre i stedet.
Et toilet set fra oven med et rødt kryds henover.

Brug den rigtige skraldespand i stedet for toilettet, det er bedre for både miljø og pengepung.

Disse 2 ting, må du gerne smide i toilettet

Der er ikke nogen lovgivning, der direkte siger, hvad du må smide i toilettet. Men for vores fælles kloaksystems skyld og for vores fremtidige vandkvalitet er der meget, som er rigtig uheldigt at smide i toilettet.

Kort sagt bør du kun smide 2 ting i toilettet:

1. Det, der kommer ud af kroppen

2. Toiletpapir

Alt andet skal smides i din skraldespand – det være sig vatpinde, bleer og vådservietter, hår og kondomer.

Hvis det handler om kemikalier, skal du aflevere det på genbrugsstationen. Hvis du skal af med medicinrester, skal du gå på apoteket.

Hår, madolie og vatpinde giver store problemer

Især hår, madolie og vatpinde giver store problemer, hvis du smider dem i toilettet.

Hår samler sig til store hårbolde, vatpinde kan blokere spildevandspumperne, mens madolie størkner og laver fedtpropper i kloaksystemet.

Det er ifølge landets forsyninger et stort problem, da alt mange tilsyneladende forveksler toiletter med skraldespande, hvilket giver skader på kloakken.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Hvor skal du smide affaldet hen?

Alt andet end toiletpapir og organisk materiale fra din krop må IKKE komme i toilettet.

Bleer, bind, tamponer, trusseindlæg, kondomer, vatpinde, engangsvaskeklude, hår og cigaretskodder skal i affaldsposen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Olie og fedt

Hæld aldrig olie eller fedt i hverken toilet eller køkkenvask. Tør hellere panden af med et stykke køkkenrulle, og smid det i affaldsposen. Du kan også hælde fedtet eller olien i en dunk – fx en overskåret mælkekarton. Lad olien køle af, og smid det hele i affaldsposen, hvor det siden bliver brændt sammen med dit øvrige husholdningsaffald og dermed bidrager til at skabe varme og elektricitet.

Medicin og maling

Hæld aldrig maling, terpentin, medicinrester eller andre miljøfarlige stoffer i toilettet eller kloakken. Alle kemikalier skal afleveres på særlige containerpladser/kommunale miljøordninger. Medicinrester skal på apoteket.

Skrald i toilettet bliver dyrt for dig

Jo mere skadeligt materiale, du smider i toilettet, jo dyrere bliver det for dig som forbruger, da spildevandsforsyningen skal bruge ekstra ressourcer på at rense spildevand og reparere ødelagte eller tilstoppede anlæg.

Alene en enkelt vatpind kan lave ravage i kloakken for mange tusinde kroner, fordi den kan sætte sig fast i de pumper, der skal føre spildevandet videre til renseanlægget.

Vi belaster også vores fælles miljø, når vi smider andet end toiletpapir i toilettet. Pumper og renseriste bliver dårligere, og flere kemikalier ryger videre ud i havet, hvor det skader fisk, planter og badestrande.

Læs mere om