Sådan ved du, om støvsugerposen skal skiftes

En fyldt pose giver støvsugeren dårlig sugeevne og kan få den til at gå i stå. Samvirke har talt med støvsugerekspert Bente Friis Larsen, der forklarer, hvordan du kan vide, om støvsugerposen er ved at være fuld – og hvad der sker, hvis du ikke skifter den i tide.

En gennemsnitlig dansk familie skifter støvsugepose 10 gange om året. Bliver støvsugerposen ikke skiftet i tide, kan støvsugeren gå ud og i værste fald brænde sammen. 

Sådan ved du, om støvsugerposen er fuld

De fleste støvsugere har en indikator, der viser, om støvsugerposen er fuld. På nyere støvsugere er det en lampe, der lyser. Ældre modeller har en fjeder, der skifter farve fra grøn til rød.

Er du alligevel i tvivl om, hvorvidt posen bør skiftes, skal du være opmærksom på støvsugerens sugeevne. Er den markant dårligere, er det et tegn på, at posen er fuld. Du kan også åbne låget og tjekke posen. I det hele taget gælder det bare om at bruge sin sunde fornuft.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Støvsugeren kan brænde sammen, hvis posen ikke bliver skiftet

Hvis støvsugerposen ikke bliver skiftet, kan den blive så fyldt, at der går hul på den. Det er meget uhensigtsmæssigt, da støvet fra posen kan blive suget ind i motoren, som herefter risikerer at blive overophedet. Det kan få støvsugeren til at gå ud, og i sidste ende kan det få motoren til at brænde sammen. 

I sine 14 år hos Støvsugerbørsen i Varde har Bente Friis Larsen ofte oplevet, at folk kommer ind i butikken med støvsugere, der er gået i stå, fordi de har glemt at skifte støvsugerposen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Genbrug ikke støvsugerposen

Det er ikke en god idé at genbruge støvsugerposen. Selvom du møjsommeligt forsøger at pille skidtet ud med fingrene, kan du ikke fjerne det støv, der sidder i posens fibre. Jo mere støv der sidder i fibrene, jo tættere bliver posen, og jo dårligere bliver støvsugerens sugeevne. Desuden kan du komme til at lave hul i posen.

Originale og uoriginale støvsugerposer kan være lige gode

Om du skal købe de originale støvsugerposer, eller om du kan nøjes med de billigere modeller, kommer helt an på din støvsuger. Som udgangspunkt er de dyre og de billige poser lige gode, fordi de i dag begge bliver lavet af mikrofiber. Førhen blev de uoriginale poser ofte lavet i papir.

De uoriginale poser har for det meste en papindsats i stedet for en plastikindsats, som kan volde problemer for støvsugere med en meget høj sugeevne. Den kraftige sugeevne kan simpelthen ødelægge pappet, og så ryger støvet uden for posen.

Desuden er det i nogle støvsugere kun de originale poser, der passer. Tjek derfor, hvilke poser der passer i netop din støvsuger, inden du køber.

Husk at skifte filtrene

Der findes 2 filtre i din støvsuger: 1 motorfilter og 1 udblæsningsfilter. Motorfilteret skal skiftes cirka hver 5. gang, du skifter støvsugerpose. Udblæsningsfilteret skal skiftes cirka 1 gang om året – medmindre det er et såkaldt HEPA-filter, så kan du nøjes med at rense det og udskifte det cirka hvert andet år. Får du ikke skiftet filtrene i tide, kan de fyldte filtre være med til at overophede motoren og få støvsugeren til at gå ud. 

Kilde: Bente Friis Larsen fra Støvsugerbørsen, Varde​