Sådan undgår du at blive køresyg

Luk øjnene, og spis fiberholdigt er blandt rådene til, hvordan du undgår køresyge. Samvirke guider til en køretur uden kvalme og brækklatter på bagsædet.

Køresyge unger på bagsædet er ikke den bedste måde at starte bilferien på.

Luk øjnene

Det bedste råd mod køresyge er at lukke øjnene. Ubehaget og kvalmen opstår, fordi balancen og synet bliver forvirrede.

Hvis du sidder i bilen og ser køer og træer drøne forbi samtidig med, at dit ligevægtsorgan registrerer, at du sidder stille, opstår der en konflikt mellem de 2 sanser. Derfor skal en af sanserne elimineres, og det gør man bedst ved at lukke øjnene.

Kør ikke på tom mave

Sult på køreturen er ikke godt, hvis du har tendens til køresyge. Kroppen kan forveksle sult og kvalme, så derfor er det ikke en god idé at tage på tur på tom mave. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Spis fiberholdigt og neutralt

Undgå snacks, der udfordrer maven, lige før eller under køreturen. Chiliburgere er altså en dårlig idé. Sørg for at spise neutralt og fiberholdigt, for eksempel knækbrød.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Undgå stærke dufte

Ligesom chiliburgere er en dårlig snack, gælder det også om at holde bilen fri for stærke dufte. Det kan for eksempel være åbne chipsposer eller cigaretrøg.

Drik cola

Cola er godt, hvis køresygen kommer snigende. Husk dog, at det skal være koffeinholdig cola, da koffein kan påvirke kvalmecentret.

Hold dig beskæftiget

Køresyge er mest udbredt blandt børn og teenagere. Sørg for at holde pauser, få frisk luft og holde børnene beskæftiget på bagsædet, så opmærksomheden fjernes fra køresygen. Leg ordlege eller quizzer. Og helst med lukkede øjne!

Forbered dig psykisk

Der er også en psykologisk faktor i forhold til køresyge. Hvis man har prøvet det før, har man en forventning om, at det sker igen, og køresygen kan altså komme, fordi man psykisk simpelthen har forberedt sig på det. Derfor er det ikke en god idé at fortælle børn, at de ”plejer at blive køresyge". 

Træn køresygen væk

Køresyge kan trænes væk. Det kræver gradvis tilvænning, så man skal ikke undgå køreturen. Det gælder om at få succesoplevelser for eksempel på kortere ture, så man opdager, at kørsel og kvalme ikke nødvendigvis hænger uløseligt sammen.

Jævn kørsel

Hårde opbremsninger, bilkøer, kluntede gearskift og vilde accelerationer er ikke den køresyges bedste ven på køreturen. Vær en hensynsfuld chauffør, hvis du har potentielt køresyge passagerer på bagsædet.

Læs mere om