Sådan tør du bedst mad op
Tø maden op langsomt
»Den langsomme optøning er den bedste, så man bør tage maden ud af fryseren og lade den tø op i køleskabet,« forklarer Michael René, lektor i fødevarekemi og hygiejne på Københavns Professionshøjskole.
På den måde undgår man nemlig, at maden bliver for varm på overfladen, før den er tøet helt op indeni. Lader man derimod maden tø op ved stuetemperatur på køkkenbordet, vil det gå hurtigere end ved optøning i køleskabet, men på køkkenbordet risikerer man netop, at maden vil være frossen indeni, men varm nok udenpå, til at bakterier i værste fald kan trives.
En anden måde at tø maden op på er ved at lægge det i en plastikpose i en skål med koldt vand. Det går hurtigere end at lade det tø op på køkkenbordet.
»Det er en rimelig problemfri metode, men man skal være opmærksom på, at selvom plastikmaterialet virker tæt, er det det ikke. Der vil altid være en form for transport af bestemte molekyler gennem materialet, og det kan påvirke smagen,« fortæller Michael René.
Langsom optøning er bedst for klimaet
Den langsomme optøning i køleskabet er altså den bedste måde at tø både kød, grøntsager og allerede tilberedte retter op på. Den er både bedst i forhold til at undgå bakterier, men også for elregningen. Tør du maden op i køleskabet, udnytter du nemlig kulden fra den frosne mad, så køleskabet skal bruge mindre energi på at køle.
Lader du maden tø op i en skål med koldt vand, bruger du omvendt ekstra vand og udnytter ikke energien fra den frosne mad, ligesom optøning på køkkenbordet heller ikke udnytter kulden, men derimod kan få radiatorerne i huset til at arbejde lidt ekstra.