Sådan slipper du af med edderkopperne

Det er hverken farligt eller skadeligt at lægge hus til de kriblende spindlere, men der er flere måder at holde edderkopperne ude på eller slippe af med dem. Biolog og indehaver af Skadedyr-ID, Mette Knorr, guider gennem et spindelvæv af gode råd.

Med mindre du lider af araknofobi, er der ingen grund til at frygte edderkopperne eller deres spind.

Hold edderkopperne ude ved at undgå sprækker

Det er umuligt at holde edderkopperne ude, men utætte vinduer eller døre, der gaber flere centimeter over gulvhøjde inviterer edderkopperne til at kravle ind i varme hjem. Sørg for, at de værste sprækker tætnes. Særligt hvis der er træer eller buske med edderkopper lige på den anden side.

Stil brændestablen inden for rækkevidde

Hvis du slæber brænde ind, risikerer du nemt at få dyr med. Det kan undgås med en brændestabel, der står tættere på huset. Hvis dit brænde står under udhænget udenfor ved havedøren, eller du kan gå hen til brændestablen, er du fri for at have brænde stående indenfor. I stedet kan du hente det og smide træet direkte i brændeovnen. Det overlever de færreste edderkopper.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Gør dit hjem tørt og mindre attraktivt for edderkopper

Der er ingen grund til at gøre sit hjem til oplagt rede for edderkopper. De kan bedst lide fugtige omgivelser, så sørg for at holde dit hjem tørt.

”Temperaturen kan ikke styre det,” siger Mette Knorr, men hun anbefaler, at man hellere har det en smule for varmt end lidt for koldt. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Bekæmp edderkopperne enkeltvis

Ofte vil det være en enkelt edderkop, der springer i øjnene. Sådan én vil det være nemt at fange i et glas eller med et stykke køkkenrulle. En håndkost med bløde hår kan også være effektiv, hvis du vil undgå at bringe edderkoppen af dage. 

Støvsug edderkopperne væk

Det allerbedste våben mod et større antal edderkopper er faktisk støvsugeren. 

”Edderkopperne formerer sig ikke så hurtigt, så man kan godt nå at fange dem med støvsugeren, før de har lagt æg,” siger Mette Knorr.

En gang om ugen skal man dog nok sende den elektriske myresluger på tur, hvis man vil være sikker. 

Giv de værste tilfælde gift

Edderkoppen er ikke et skadedyr og det er kun i meget slemme tilfælde nødvendigt at bevæbne sig med noget kraftigere end støvsugeren. I de sjældne tilfælde kommer man langt med en ganske almindelig insektspray til indendørs brug.

”Spray der, hvor de sidder. Helt banalt. I kælderrum vil det eksempelvis tit være i kanten ved loftet,” siger Mette Knorr.

Tag edderkopperne med ro

Der er mere end 500 edderkoppearter i Danmark, men ingen af dem er farlige. 

”De stikker ikke, og de bider ikke, så der er ingen grund til at gå i panik,” forsikrer Mette Knorr.

De værste gener er edderkoppespind under loftet og små pletter af ekskrementer på væggene. Og faktisk hjælper edderkopperne også med at spise andre skadedyr, så derfor behøver man heller ikke nødvendigvis udrydde dem. Det klarer de selv.

Læs mere om