Sådan rengør du dit gaskomfur

Hvis du hører til dem, der har et gaskomfur, kender du nok til bøvlet med at gøre gaskomfuret rent. Riller, riste og dyser gør det svært at komme ordentligt til med klud og svamp. Heldigvis er det ikke så svært, hvis du følger disse råd.

Hvis gasflammerne bliver gule i enderne, er det et tegn på, at du skal rengøre dine gasbrændere.

Gasbrændere kan ofte gå i opvaskemaskinen

På gaskomfuret sørger gasbrænderne for at fordele gassen jævnt, så varmen også fordeles jævnt rundt under gryder og pander. Hvis gasbrænderne er tilstoppede, kan varmen ikke fordeles ordentligt. Derfor er det vigtigt, at de er rene.

Den gode nyhed er, at disse gasbrændere oftest kan gå i opvaskemaskinen, og det er en god løsning, hvis ikke de er så beskidte.

Brug bagepulver til genstridigt snavs

Gasbrændere bliver ofte mere snavsede, end opvaskemaskinen kan klare, og så kan det være en god idé at aktivere knofedtet.

Læg dine gasbrændere i en beholder med vand og 2 tsk. bagepulver, og lad det virke i et par minutter. Skidtet skulle gerne have løsnet sig, og du burde kunne skylle det af, men hvis det er mere genstridigt, kan du eventuelt skure efter med en svamp. Skyl slutteligt af med vand, og tør dem grundigt af.

Du må godt lade gasbrænderne trække i lidt længere tid end 2 minutter, men pas på med at lade dem ligge for længe, da de kan blive matte af bagepulveret.

Rengør gasdyser med piberensere

Hullet i komfuret, som gassen ledes op igennem, bliver også snavset, og hvis det tilstoppes, har gassen svært ved at komme igennem, og så er dit komfur ikke særlig effektivt.

Du kan nemt rense dyserne med piberensere. De passer lige ned i hullet, og så er der fri adgang for gassen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Se på flammen, om gasbrænderen er snavset

Du kan typisk se på flammen, om gasbrænderne trænger til en rengøring. Når flammen er blå og brænder i en jævn ring, er dine gasbrændere rene. Begynder der at være gule flammer, og brænder ringen af flammer ujævnt, skal du rengøre gasbrænderne.

Kilde: Aalborg Forsyning

Rengør overflader og riste med natron

Overfladerne på gaskomfuret bliver også snavsede, og tit er det uoverskueligt at gøre det rent, fordi du både skal have gasbrændere og riste af for at nå alle kanter.

Når du alligevel har hele molevitten af komfuret for at gøre det rent, er det dog nemt at få det gjort overskueligt.

Lav en pasta af natron og brintoverilte, som du dypper en skuresvamp i, og skrub så grundigt for at løsne skidt og fedt. Tør efter med en fugtig klud.

Det samme trick kan du gøre ved ristene, som gryderne og panderne hviler på over blussene. Hvis ikke ristene er særligt snavsede, kan de også gå i opvaskemaskinen.

Brug de det rigtige gasblus

Hvis du virkelig skal have gang i varmen, kan du sikkert være fristet til at sætte en lille gryde på det største blus. Det er dog ikke en god idé. Varmekilden skal være direkte under gryden, og flammerne må ikke slikke op ad siderne på gryden eller panden.

Hvis de gør det, kan dine gryder sode til, og det kan give nogle uheldige mærker på gryderne.

 

Kilder: Handyman.dk, Whiteaway, Bolius