hud

Sådan plejer du dit ansigt godt, mand!

Barbering og solskin kan lige som alderen sætte sit præg på ansigthuden, der nemt bliver irriteret, rød og rynket. Husk at rense huden inden barbering og brug creme – det beskytter. Sådan lyder to af rådene fra Lissa Lundgaard, der er selvstændig kosmetolog og ejer Klinik Lundgaard i Valby til, hvordan mænd får sundere ansigtshud med mindre rødmen.

Ansigtscreme hver dag er en god begyndelse til sund ansigtshud for mænd, lyder rådet fra kosmetolog Lissa Lundgaard.

Plej huden og undgå irritation og rødmen

Selvom flere og flere mænd bliver bedre til at passe på deres hud, er de stadig ikke så gode til at pleje ansigtet som kvinderne, fortæller Lissa Lundgaard, som er kosmetolog og ejer Klinik Lundgaard i Valby. 

»Man skal pleje sin hud for at undgå rødmen, tør hud og mindske risikoen for fine linjer og dybe furer. Det tager ikke lang tid at gøre hver dag.«

Huden skal plejes i forhold til hudens tilstand, og en kosmetolog kan hjælpe med at finde ud af, hvilken type hud du har. Måske er din hud sart, måske har du en stor talgproduktion, måske har du uren hud, eller måske er din hud grovere end de flestes. Men uanset hudtype, er det vigtigere at bruge creme end helt at lade være, lyder rådet fra Lissa Lundgaard. 

Cremen bør som udgangspunkt altid indeholde solfilter, der beskytter dig mod solens skadelige stråler.

Fjern bakterier inden barbering

Barbering gør nemt ansigtshuden rød og irriteret. En tur med barberhøvlen eller ragekniven er nemlig hård kost for huden i ansigtet. Et af de vigtigste råd til at forebygge rødme og irritation er at vaske huden ren, inden du barberer dig. 

»Du skal fjerne bakterier fra hudens overflade før barbering. Når man fjerner et hår under barbering, vil der opstå en lille åbning som kan give problemer, såsom urenheder, knopper, irritation og i værste tilfælde skægpest, som er indgroede hår. Hvis der er bakterier på huden, kan bakterierne komme ind i den lille åbning, og det irriterer huden. Vask derfor ansigtet grundigt,« forklarer Lissa Lundgaard. 

Under og efter barbering er huden mere udsat end før, du begyndte barberingen. Derfor bør du så vidt muligt undgå at bruge barbersprit og aftershave – og alle andre produkter, der indeholder alkohol og parfume. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Brug creme efter hudtype efter barbering

Huden føles ofte tør og lidt strammere, når man er færdig med at barbere sig. Lissa Lundgaaard anbefaler, at du bruger creme på kinderne, kæberne og halsen, og evt udlade at påføre creme i panden, hvis man føler sig lidt fedet i dette område i løbet af dagen.

»Har du tendens til sart hud, kan du med fordel bruge en creme med E-vitamin. Alternativt kan du bruge en creme med hyaluronsyre, der er godt til at bevare fugtighed, når huden er tør. 

Får du nemt lidt fedtet hud i ansigtet, kan det skyldes at din hud producerer meget talg, og du bør vælge en creme, der ikke indeholder en masse olier. 

Har du svært ved at finde den rette creme på hylden, bør du opsøge en kosmetolog for at få afklaret din huds behov, men det er stadig vigtigere at du ”bare” bruger en dagcreme end slet ikke bruger creme. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Rens huden og smør creme på morgen og aften

Huden bliver bedst beskyttet mod irritation og aldring, hvis du renser huden morgen, aften og bruger creme. 

Morgenen: 

  • Huden skal renses ren for de fedtstoffer, der er dannet om natten. 
  • Smør herefter huden med en creme med antioxidanter og solfilter. 

Natten: 

  • Ansigtet er udsat for meget i dagens løb: sol, frostvejr om vinteren, blæst og kulde og forurening. Om natten skal huden hvile sig og regenerere.
  • Hjælp huden på vej med en natcreme. Det er en god ide at bruge en nat creme om natten, og en dagcreme med solfilter om dagen, da huden har forskellige behov, i forhold til dag og nat.

Når du bliver over 30: Mindsk rynkerne

Den spændstige teenagerhud holder ikke hele livet. Ved øjnene er huden særlig sart, og det er her, de fine linjer, som senere bliver til rynker, først ses. 

Brug derfor øjencreme, evt. retinol, som er A-vitaminsyre og skal bruges om natten, flere undersøgelser peger på, at creme med retinol kan mindske rynker. Om dagen er det rart med en let øjencreme, og øjengel, som køler lidt og ikke fedter.

»Husker du at give dit ansigt creme jævnligt, øger du hudens fugtighed. Det betyder også, at du mindsker de fine linjer, som kommer efterhånden som vi bliver ældre,« siger Lissa Lundgaard. 

Skæg? Både ja og nej til ansigtscreme

Har du skæg, kan du måske slippe for at bruge ansigtscreme. I hvert fald hvis skægget er langt nok.

»Hudens er ikke lige så udsat, hvis du har et stort skæg. Med mindre man har mange problemer med tør hud, behøver man ikke smøre ansigtet det, hvor det lange skæg gror,« men det er en god ide at rede skægget igennem hver dag, siger Lissa Lundgaard og fortæller, at det slet ikke er en dårlig ide at få skæg. Skæg giver nemlig huden en pause fra hårde påvirkninger som vind, vejr og barbering. 

Har man kort skæg eller skægstubbe skal du pleje huden med fugtgivende creme hver dag. Den naturlige talgproduktion øges nemlig ikke, når skægstubbene bare er nogle millimeter eller 10 lange. 

Læs mere om