Sådan passer du på dit barns fødder
0-1 år: Undgå sparkedragter og for små sokker
Når barnet er helt lille, er knoglerne i fødderne stadig meget bløde, og fødderne er af den grund meget påvirkelige for mas og klem. Jo før du starter med at passe ordentligt på børnefødderne, jo bedre.
Fodterapeut Lene Gaardsdal anbefaler derfor ikke, at du giver barnet sparkedragter på, hvor der er fødder i, hvis du vil passe godt på de små fødder. I en sparkedragt med fødder kan de små fødder let blive mast, når barnet bliver båret rundt og dragten bliver trukket længere og længere op. Somme tider passer fodstørrelsen i sparkedragten heller ikke til barnets fod, selvom dragten ellers passer fint. Så risikerer fødderne også at blive klemt for meget sammen.
I stedet bør du give barnet bløde sokker eller sutsko på, der ikke er for små eller klemmer om benene. For små sokker kan være generende for barnet og risikerer desuden at mase fødderne uhensigtsmæssigt meget sammen.
Derudover er det vigtigt, at du får tørret fødderne ordentligt, når du har badet barnet – også mellem tæerne. Undgå desuden at komme creme mellem tæerne, hvis du bruger det på dit barn.
1-2 år: De første sko skal være brede, flade og bløde
Når barnet lærer at gå, skal det have nogle gode sko til udendørsbrug. Mange skomærker laver deciderede begyndersko, som kan være gode at starte med, fordi de er specialdesignet til de helt små fødder. Under alle omstændigheder er der visse betingelser, barnets allerførste sko bør opfylde:
- De skal være brede og lange nok, så barnet ikke får klemt hverken foden eller tæerne.
- De skal være flade, da barnet i denne alder stadig har en fedtpude under svangen og derfor ikke skal have sko med svangstøtte.
- De skal have en fast hælkap, så foden får mest mulig støtte.
- De skal være bløde og lette, så barnet kan mærke underlaget og får de bedste betingelser for at lære at gå ordentligt på forskellige underlag.
Miniatureudgaver af voksensko er sjældent egnet som sko til små børn.
Hvis du er i tvivl om, hvorvidt en sko er stor nok, kan du pille sålen ud af skoen og placere barnets fod på den. Det giver en god indikation af, om skoen er for smal eller kort.
Indendørs bør barnet gå i strømper eller sutsko med hælkap – eller bare tæer, hvis det er varmt nok.
I denne alder, hvor barnet begynder at gå, er det vigtigt at være opmærksom på barnets gang. Barnet må helst ikke blive ved med at gå på tæer. Søg eventuelt råd hos lægen eller sundhedsplejersken, hvis der er noget ved barnets gang, du er i tvivl om.
3-10 år: Følg med i udviklingen af barnets ben- og fodstilling
I 3-års alderen har barnet udviklet sin fodsvang og er kommet af med fedtpuden under svangen. Men foden fortsætter sin udvikling gennem det meste af barndommen.
Vil du afhjælpe fodproblemer hos dit barn på længere sigt, bør du undgå at give det klipklapper eller lignende sko på, der ikke giver foden nogen form for støtte. Også fodboldstøvler, som særligt mange drenge bruger, er dårligt for fødderne, fordi de sidder tæt og nemt kan klemme.
Du bør også sørge for, at barnet har den rigtige størrelse sko på. Der skal være voksetillæg, men ikke så meget, at barnet slubrer i skoen. I så fald vil barnet gribe med tæerne inde i skoen og få såkaldte ’hammertæer’. Kan skoen snøres tæt ind til foden, må den dog gerne være til den store side.
Det er derudover vigtigt, at du lærer barnet at klippe tåneglene ordentligt, det vil sige lige over og ikke rundt i kanten, så barnet kan undgå at få nedgroede negle og desuden få nogle gode neglevaner med ind i voksenlivet.
Det er først, når ben og fødder er helt udviklede i 8-10-års alderen, at man endelig kan vurdere, om barnets fod- og benstilling er, som de skal være. Før da bør man ikke gribe ind, men som forælder skal man selvfølgelig være opmærksom på udviklingen af fødder og ben gennem barndommen. Forkert fod- og benstilling kan på sigt give slid i ryg, hofter og knæ.
Lyt derfor efter, hvis barnet klager over noget, der har med fødder eller ben at gøre. Vær også opmærksom på, om der er visse fysiske aktiviteter, dit barn bevidst undgår. Det kan være et tegn på, at fødder eller ben ikke fungerer helt, som de skal, fordi børn med forkert fod- eller benstilling ofte har problemer med balanceevnen.
Kilde: Fodterapeut Lene Gaardsdal