Sådan lærer du børnene at tage skraldet

Det kan være både svært og kedeligt for små børn at lære at affaldssortere, men gennem leg kan de lære at passe på miljøet. Se her, hvordan du giver ungerne gode skraldevaner.

Gode vaner fra start 

Hvordan var det nu lige med det hårde plast, pappet og mælkekartonen? Selv for voksne kan affaldssortering være en jungle at finde rundt i, og derfor er det også en god idé at lære børn om det så tidligt som muligt, fortæller Elisa Theil fra formidlingstjenesten Re:lab, der underviser børnehaver og skoler i Kolding Kommune i affaldssortering. 

”Det handler om at give dem gode vaner fra start og en bevidsthed om, at vi skal passe på kloden,” siger Elisa Theil. 

Pædagog Triner Klokker, forfatter til bogen ’Leg, sorter & lær meget mere’, der lærer 3-6-årige om sortering, fortæller, at man kan introducere emnet ved at forklare om skraldets rejse. ”Mange børn synes, det er spændende at høre, hvad der sker. Fra skraldet hentes af skraldebilen til der, hvor det til sidst ender.” 

Vær nysgerrig og lav systemer 

En måde, børnene kan komme i gang med gode vaner, er at tage ud og samle skrald i naturen, fortæller Elisa Theil. Det kan give dem en idé om, at det er vigtigt at smide skrald i skraldespanden. Samtidig kan de lære at passe på dyrene, hvilket er en god motivationsfaktor. I det hele taget er det en god idé at følge børnenes nysgerrighed. 

”Det handler om at gå undersøgende til værks sammen. Det kan være ved at sanse tingene, hvor børnene f.eks. mærker, at pap fra en æggebakke er let og kan bøjes, mens et låg fra et syltetøjsglas er hårdt og blankt,” siger Trine Klokker. 
Hun opfordrer til, at man med sine børn laver systemer, der også giver mening for dem. De kan f.eks. være med til at tegne symbolerne på skraldespandene eller vælge farver til spandene, som matcher symbolerne. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Gør affaldssortering til en leg 

Det kan også være en god idé at gøre sorteringen til en leg eller en konkurrence. Børn lærer ofte gennem leg, og på den måde bliver det ikke bare en sur pligt at smide tingene i de rigtige skraldespande. Det kan f.eks. være en konkurrence om, hvem der kan samle mest affald i naturen, eller hvem der kommer først ud til spandene med forskelligt skrald. Man kan også lave en sansegætteleg. 

”Det kan f.eks. være at lære at identificere forskelligt slags skrald: Hvordan lyder plast? Og hvad er lyden af metal? Jeg lærer også tit børnene at sætte en plastflaske mod kinden og mærke, at den bliver varm, hvorimod glasflasken forbliver kold,” siger Elisa Theil. 

Rim og remser er også en god måde at lære børn at sortere på, fordi de er lette at huske. Pædagog Trine Klokker foreslår også, at man kan lave små opgaver med sine børn, hvor man tegner forskelligt skrald og skraldespande og derefter skal sætte pil fra f.eks. æbleskroget til madskraldespanden. 

Og i virkeligheden er det kun kreativiteten – og forældrenes tålmodighed – der sætter grænser, hvis du spørger hende. 
”Det kræver lidt tid og lidt ekstra oprydning, når børnene skal lære at sortere, men på den lange bane giver det meget mening for dem.” 

Og det gør det faktisk også for de voksne, pointerer Elisa Theil, for når først børnene har styr på sorteringen, er de gode til at fastholde deres forældre i de gode vaner. Samtidig er børnene også selv mindre tilbøjelige til at ’snyde’, når affaldssorteringen bliver lidt besværlig. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sans, leg og lær

  1. Tag ud i naturen og saml affald. Det giver børnene forståelse for, at skrald skal i den rigtige skraldespand. 
  2. Lav skraldesystemer, der giver mening for de små. Tegn f.eks. symboler til spandene sammen. 
  3. Leg og lav konkurrencer. Brug sanserne. Hvordan lyder plast og metal? Hvem kommer først ud med pap? 

Læs mere om