Sådan kommer du af med de jordslåede pletter

Har forteltet til campingvognen eller barnevognen været opbevaret lidt for længe eller lidt for fugtigt, er det svært at undgå jordslåede pletter. Samvirke giver her lidt tips til, hvordan du kan komme af med de mørke pletter.
vasketøj i sort hvid billede hænger på tørrestativ

De jordslåede pletter opstår, når tøjet bliver udsat for fugt i længere tid

Sådan opstår jordslåethed

Jordslåethed kommer af fugt. Det forekommer lettest på stof, men andet kan også angribes. De mørke pletter kommer af svampevækst og er næsten det samme som skimmel.

Svampevæksten kan fjernes med Rodalon, men det tager ikke altid pletterne. For at få dem væk, kan du følge rådene herunder.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

De miljøvenlige råd

Der er 3 miljøvenlige råd til at få jordslåede pletter væk.

 

  1. Citronsaft.

    Har en blegende effekt og kan derfor fjerne mørke pletter på tøj og andre tekstiler, som for eksempel teltdug eller sejl. 
  2. Fugtigt salt.

    Kan ligesom citronsaften trække noget af farven ud.
  3. Ufarvet husholdningseddike.

    Bleger på samme måde som de 2 ovenstående.

 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Fremgangsmåde

Læg det jordslåede klæde på et sugende underlag og dup pletten med et af de 3 remedier. Læg eventuelt et hvidt stykke stof mellem klæde og underlag, så det kan tage imod den overskydende farve og hjælpe med til, at pletten ikke breder sig.

Tør efter med en fugtig klud.

Hvis klædet tåler vask, vask det da ved 60-95 grader efter behandling.

På møbler og tæpper

Er din gamle lænestol eller det ægte tæppe blevet jordslået, kan du anvende samme fremgangsmåde som for stof.

Tør efter med en fugtig klud.

De mere skrappe råd

Har du ikke held med de milde fremgangsmåder, kan du i stedet duppe med klorin. Vær opmærksom på, at dette med stor sansynlighed også bleger eventuelt farvet stof.

Vask derefter i maskine med et blegende vaskemiddel, men skyl først kloren af stoffet i rent vand. Hvis klor bliver for varmt, øger man den mørnende effekt, klor har. Desuden kan klor reagere med blegemidlet i vaskemidlet, hvilket kan give kemikaliehuller i stoffet.

Hos materialisten kan man desuden købe et middel, som kan fjerne jordslåede pletter. Det består af 2 breve, som efter tur skal påføres tekstilet. Midlet er klassificeret som sundhedsskadeligt, så følg instruktionerne, hvis du bruger det.

Kilder:

Pletdoktoren, 2006


matas.dk