Sådan koger du ægget helt perfekt
Undgå ægget sprækker
Putter du et koldt æg i kogende vand, risikerer du, at æggets skal knækker. I bunden af ægget findes en lille luftlomme, og den luft skal ud gennem skallen. Prikker du et hul, svækker du styrken på skallen, så det bedste, du kan gøre, er at dyppe æggets tykke ende i lunkent vand. Put derefter ægget i kogende vand. Det reducerer risikoen for sprækker betydeligt.
Størrelsen og temperaturen afgør kogetiden
Æg fylder meget i vores kost. Vi elsker de blødkogte til weekendens morgenmad og æg på rugbrødsmadden til frokost. Husmoderråd siger, at kogetiden for et blødkogt æg er mellem 3 og 6 minutter, mens et hårdkogt æg, der kan bruges til rugbrødet, skal koge mellem 8 og 10 minutter. Rådene holder i de fleste tilfælde, men tommelfingerreglerne tager slet ikke højde for eksempelvis æggets størrelse, hvilket har indflydelse på den korrekte kogetid.
Skal ægget i koldt vand eller i kogende? Og skal ægget tages direkte fra køleskabet, eller skal det have rumtemperatur, før du putter det i gryden? Og hvad med mængden af vand – har det en indflydelse på kogetiden?
Nej, er svaret på det sidste spørgsmål. Det forklarer forskere ved Kjemisk Insitut på Universitetet i Oslo. Forskerne har som en del af et projekt med at gøre videnskab relevant for almindelige forbrugere lavet en række undersøgelser af kogning af æg. De første spørgsmål i ovenstående afsnit har alle betydning for kogetiden - og dermed hvordan ægget bliver perfekt, når det koger i det spillende vand i gryden.
Kogetiden er sat på formel
Forskerne på Universitetet i Oslo har fundet en formel for den korrekte kogetid. Formlen tager højde for stort set alle de faktorer, som har indflydelse på kogetiden:
- æggets omkreds
- æggets temperatur (kommer det fra køleskabet, eller har det stuetemperatur?)
- om du vil have en blødkogt, mellemkogt eller hårdkogt blomme
- vandets kogetemperatur
Formlen er:
Ønsker du et blødkogt æg, skal du sætte 65°C ind i Tblomme, skal det være hårdkogt, så sæt 85°C ind.
Forskerne har lavet en lidt nemmere løsning, hvor du kan skrue på knapper og finde den perfekte kogetid lidt nemmere. Prøv det på Kjemisk Institut på Universitet i Oslo.