Sådan fjerner du og forebygger mos i plænen

Mange danskere er trætte af mos i græsplænen, men der er flere metoder, du kan bruge til at mindske eller helt undgå mos i din græsplæne på. Prik for eksempel huller i plænen med en greb, det giver græsrødderne luft, så græsset vokser bedre.

Nogle anlægger mosplæner i stedet for græs, men er du ikke vild med den ide, kan du her læse, hvordan du kommer af med mossen.

Fugtig jord er mosfremmende

Mos er plantearter, der trives godt, hvis jorden er fugtig og mangler næring, og kommer især, hvor der er skygge. Så hvis der er mos i din græsplæne, er det et tegn på, at græsset ikke har de bedste vækstbetingelser.

Du behøver ikke at fjerne mos, hvis du trives med det, men det kan lade sig gøre at mimimere eller fjerne mos helt fra plænen. 

Sådan fjerner du mos fra plænen 

Mosset fjernes lettest i marts og april, hvor græsset så småt begynder at vokse. Her er mospuderne gule og sidder ofte løst - og kan derfor fjernes let.

Du kan dog sagtens fjerne mos hele foråret. Det vigtige er, at der kommer godt gang i græssets vækst efter mosset er blevet fjernet. Derfor er sommer eller sent efterår ikke de bedste tidspunkter at gøre det. 

Effektive metoder til at fjerne mos

Der er flere forskellige metoder til at fjerne mos fra din græsplæne. Hvilken en du vælger afhænger af, hvor mange kræfter, tid og penge, du vil bruge på at fjerne mosset i din græsplæne, og hvor hårdt ramt din græsplæne er.

Haveriven er god, hvis du ikke har noget imod lidt fysisk arbejde, og hvis din græsplæne ikke er så hårdt ramt. Du skal bruge en god rive med jerntænder.

Samtidig er det en god ide at tage havehandsker på, så du kan tage ordentligt fat og undgår vabler. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Fjern mos med plæneklipperen

Med lidt ekstra udstyr til din plæneklipper, kan den bruges til at fjerne mos i din græsplæne. Det, du skal bruge, er en moskniv med fjeder.

Du kan købe den til omkring 100 kroner, og du monterer den i stedet for dine almindelige klinger på din plæneklipper. Fordelen ved denne metode er, at det er en billig og nem måde at bekæmpe mosset i din plæne. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Husk sikkerheden

Når du skal montere moskniven på din plæneklipper, er det vigtigt, at du fjerner hætten til tændrøret. Så er du sikker på, at plæneklipperen ikke kan starte ved en fejl, når du arbejder med den. 

Det er bedst at få plæneklipperen op i højden, så du kan arbejde under den, fx. ved at stille den på et par bukke. Det er nemlig en dårlig ide at vippe en plæneklipper om på siden, da du kan oversvømme benzinfilteret med olie.

Fjern mos med en vertikalskærer

En vertikalskærer er en af de mest effektive metoder til at fjerne mos i din græsplæne. Samtidig giver den græsrødderne luft ved at skære riller ned i plænen. 

Du kan leje den hos maskinudlejninger eller byggemarkeder, og det koster ca. 600 kroner for en dags leje.

Vertikalskæreren er en god løsning, hvis du har en stor græsplæne, eller hvis din græsplæne er hårdt ramt af mos. 

Strø eller vand med jernvitriol

Det farver mosset sort og gør det nemt at rive væk. Du risikerer dog at svitse græsset også og pas på med at bruge det ved betonfliser, træ og sten, da det kan give dem røde rustpletter. 

Brug mosset i bedet

Uanset hvilken af metoderne, du bruger til at fjerne mos, er det vigtigt, at du fjerner det afrevne mos, så græsset får mest mulig lys og luft. 

Du kan enten smide mosset i komposten eller på genbrugspladsen, men den kan også bruges som jorddække i køkkenhaven eller staudebedet. Her ligger mosset og tørrer ud og formulder langsomt.

Dertil er mosset med til at holde på fugten i jorden og hæmmer også ukrudt. 

Hav tålmodighed efter bekæmpelse af mos

Har du meget mos i græsplænen, kan det være et voldsomt syn, når det bliver fjernet, og der kun er lidt græs tilbage, og du kan se den bare jord. 

I første omgang skal du dog bevæbne dig med tålmodighed og behøver kun at pleje din plæne, som du normalt ville gøre det.

I løbet af 1-1,5 måned vil græsset genetablere sig, og du vil snart få en flot græsplæne igen. 

Så nyt græs, hvor der før var mos

Er der steder, hvor din græsplæne er specielt medtaget, kan du efterså med græsfrø, når du har fjernet mosset. 

Er jorden ujævn eller er der huller, kan du bruge en såkaldt topdressing sammen med de nye græsfrø. 

Gør sådan:

 

  • Lav en topdressing af 1/3 fint sand og en 2/3 kompostmuld
  • Bland græsfrø i topdressingen
  • Spred det ud på plænen
  • Riv det ud i et jævnt lag 

 

Sådan forebygger du mos i græsplænen 

Der er flere metoder, du kan bruge til at mindske eller helt undgå mos i din græsplæne på.

 

  • Strø topdressing ud om foråret i et lag på 0,5-1 cm. 
  • Prik huller i plænen med fx en greb - det giver græsrødderne luft, så græsset vokser bedre
  • Riv plænen igennem med en jernrive om foråret, inden vækstsæsonen begynder. Det fjerner dødt mos og græs, vender det øverste jordlag og giver luft til rødderne.
  • Vent med at slå græsset første gang, til det er blevet længere og har fået rigtig fat. Det giver mosset dårlige vækstvilkår.
  • Slå græsset en gang om ugen i sommerperioden med plæneklipperen sat på 4 cm. Det styrker rødderne i græsset. Lad det afklippede græs ligge på plænen,– det gøder græsset. 
  • Troml plænen en gang om ugen i vækstsæsonen, oftest fra maj til oktober, hvis du har meget mos. Det er godt for græssets vækst og holder mosset nede. 
  • Beskær, klip eller fjern de ting, der skygger, så du mindsker skyggen på plænen. 
  • Spred dolomitkalk på græsplænen om efteråret, hvis jorden er kalkfattig. 
  • Lad plænen overvintre langhåret. Det gør det sværere for mos at etablere sig, men giver dog risiko for sneskimmel på græsplænen.

 

Læs mere om