Sådan får du smukke tulipaner i dine krukker og altankasser

Du skal i gang med at lægge løg midt på efteråret og ikke have en for leret jord, hvis du vil have flotte tulipaner i dine krukker eller altankasser til foråret og i forsommeren. Haveekspert Jesper Carl Corfitzen giver dig gode råd til, hvordan du får flotte tulipaner, selvom de ikke står i et blomsterbed.

Vælg ikke for høje tulipaner, når du skal lægge løg i din altankasse eller dine krukker. 

Plant tulipanerne ud i efterårsmånederne

Vil du have flotte tulipaner i foråret, skal du i gang i efteråret. Tulipaner er nemlig en løgplante, og løgplanter har brug for tid i jorden til at vokse sig stærke. Jo længere tid i jorden, jo flottere står tulipanerne i foråret og de tidlige sommermåneder, fortæller Jesper Carl Corfitzen, der er haveekspert, foredragsholder og forfatter til flere havebøger:

»I have er der rytme i, hvornår de forskellige løg skal lægges. De flotteste blomster får du, hvis du lægger løgene i september og oktober. Du kan i princippet vente helt til november, men så blomstrer tulipanerne også først sidst på foråret – måske helt hen i maj og begyndelsen af juni.«

Sørg for god, luftig jord

Jorden skal være sandet og luftig, når du lægger tulipanløg i altankasser og krukker. 

»I en altankasse eller krukke kan du bruge almindeligt pottemuld, hvor du blander lidt sand i. Du kan også bruge pottemuld og lecanødder. Det vigtigste er, at regn naturligt kan komme væk fra jorden, når der er kommet en ordentlig skylle i efteråret eller hen over vinteren,« siger Jesper Carl Corfitzen. 

Tulipaner er fra naturens side nøjsomme planter, der ikke har brug for fed jord eller meget vanding i løbet af vinteren, snarere tværtimod. Den sandede jord er samtidig med til at sikre, at jorden drænes, så løgene ikke rådner i løbet af de fugtige måneder. 

3 tulipaner, der er gode til krukker og altaner:

Etårige eller flerårige tulipaner til altankassen eller havekrukken?

I haven vil Jesper Carl Corfitzen altid anbefale, at man bruger løg, der skyder med tulipaner år efter år, men det kan sagtens være omvendt, hvis du kun har plads til tulipaner på altanen eller i en krukke på terrassen. 

»Når du har så lidt plads til blomster, som der i princippet er i en altankasse, vil du formentlig også skifte ud i altankassen i løbet af sæsonen. Så skal du have løgene op, så overvej om du skal give dem væk eller kassere dem, så kan du købe nogle ny, når der er sæson for at plante igen.«

Sådan ser du, om et tulipanløg hos planteskolen eller i supermarkedet er godt

  • Den brune løgskræl skal gerne være intakt. Tulipaner er sarte, og er løgskrællen væg, er løget mere udsat. Vælg derfor løg, hvor der stadig er løgskræl. 
  • Løgene skal være faste. Tryk på løgene og se, om de er bløde, for bløde løg er ubrugelige i haven. 
  • Ingen spirer. Løgene må ikke være begyndt at spire, når de kommer i jorden. Er løgene begyndt at spire, risikerer du, at kraften er gået ud af dem. Du får måske et par små, kedelige planter, når tulipanerne skal blomstre. 
  • Skimmel. Jo længere hen vi kommer på sæsonen, jo større er risikoen for, at nogle af løgene er ramt af skimmel. Der må ikke være antydning af noget hvidt pulver på dine nykøbte løg. 

Kig på højden, når du vælger tulipaner til krukker og altankasser

Tulipanerne er særligt udsatte for vind og vejr, hvis du sætter dem i altankasser og krukker. Du kan få tulipaner, der bliver alt mellem 10 og 50 centimeter høje, når de blomstrer, så Jesper Carl Corfitzen anbefaler, at du går efter nogle af de lave tulipaner til altanen: 

»På altaner kan man, synes jeg, vælge tulipaner af arterne Viridiflora som eksempelvis Tulipa Artist, Tulipa Salmon Prince, der blomstrer tidligt eller den Botaniske Pulchella Tulipa Persian Pearl. Du kan altid med fordel supplere dine tulipaner med for eksempel scilla og muscarri imellem for at give ekstra farve og effekt. 

Plant tulipanerne cirka 10 centimeter under jorden

Når du skal lægge løg i jorden, så sørg for, at du kommer tulipanløget så langt ned, at det er dækket af lige så mange centimeter jord, som løget selv er højt. 

»Husk, at der godt kan være mere end en slags blomster i din altankasse. Du kan plante andre løg i kassen, så du har blomster i flere måneder. Din sæson kan starte med vintergækker og krokus, så kan påskeliljerne og pinseliljerne blomstre, og til sidst kan du nyde en masse flotte tulipaner.«