Sådan får du indre ro og overskud på jobbet

Møde efter møde, vigtige beslutninger og kollegaer, der kræver svar og hjælp. Vi kan alle opleve, at vi halser bagefter igennem en hel arbejdsdag, og det er opslidende. Men du kan selv indlægge små mentale pauser i din hverdag, som giver dig mere overskud og overblik. Charlotte Mandrup, der er ledelsesrådgiver og forfatter, forklarer her, hvordan du får indre ro i praksis midt i din travle arbejdsdag.
meditation

Meditation i fem minutter i et stille lokale kan optimere din koncentration og ydeevne i møder sent på dagen - dét er noget, både du og din arbejdsplads får mere overskud af.

Charlotte Mandrup giver følgende råd

Grib fat i dig selv

Find fred i to minutter mellem to aktiviteter og spørg dig selv: Hvem er jeg? Hvor er jeg? Hvad laver jeg? Mærk dig selv og få ’hold’ på dit indre. Lad tankerne flyde og kig på de tanker, der dukker op.

CHARLOTTE MANDRUP MENER

”Vi lever ikke i et stille samfund – verden larmer og det bliver den ved med. Derfor er du nødt til at finde roen i dig selv. Det handler om ikke at lade naboens eller kollegaens larm påvirke dig følelsesmæssigt, for ellers styrer hans adfærd jo dit humør. Det er altså ikke larmen, der er problemet – det betydningen, som vi tillægger larmen, der er problemet. Du kan ikke ændre på, at verden larmer - den gode nyhed er, at du ret simpelt kan ændre på DIN TILGANG til verdens larm."

Gå på toilettet

Toiletbesøg er legale pauser og her kan du med garanti være i fred. Afløser det ene møde det andet, så træk det mentale stik ud på toilettet. Her kan du få lov at være alene i et par minutter mellem to møder, uden at nogen forstyrrer dig. Luk øjnene, træk vejret helt ned i maven og lad møder, odrer og udfordringer være.

Argumenter for et stillerum

Stillerum er praksis på nogle arbejdspladser – på andre ikke. Har din arbejdsplads et, så brug det. De fleste forstår, hvorfor man har brug for et par minutters ro. Afslapningens kvalitet afhænger dog af, om det er socialt legalt at sætte sig ind og hvile sig i 10 minutter – eller om man så bliver betragtet som en dårlig kollega.

Rend et ærinde

Koncentrationen slukker hos mennesker af sig selv efter 45 minutter - det er videnskabeligt bevist. Tænke- og skærmpauser øger effektiviteten, så stik ned efter kaffe, rejs dig op og stræk ryggen eller kig ud af vinduet.

Lyt oprigtigt og slå talehjernen fra

Samtale er ofte anstrengende, fordi vi – imens vi lytter – i virkeligheden forbereder, hvad vi vil sige næsten gang, der bliver en pause i den andens tale. Prøv i stedet at lytte til den du taler med og slap af imens. Herved lagrer du det, personen siger, i de nedre lag i bevidstheden, i stedet for i de øvre lag. Når du skal sige noget, så bered dig på din intuition – har du noget vigtigt på hjertet, så dukker det frem.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Søg modvægt

Hverdagen er spækket med overstimulans i form af fuld power på lyd, billeder og oplevelser. Og så kan det at sidde stille og lytte til et foredrag pludselig være en stor udfordring. Stille og rolig modvægt i hverdag er vigtig, for at du kan neutralisere de mange vilde og voldsomme sanseindtryk, du oplever igennem en dag. Meditation er en mulighed, men stille-pauser, hvor du ikke er påvirket af hverken lyde eller billeder, kan også gøre det.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sov rigeligt

Stilhed som sådan er ikke fysisk nødvendigt for menneskets overlevelse, men der er ingen tvivl om, at vi har brug for hvile og søvn for at kunne regenerere. God søvn kræver rolige og trygge rammer – og så skal du sørge for at få timer nok.

Meditér

Stilhed er ikke nødvendigvis ydre stilhed, men kan også være indre stilhed. Meditation er et rigtig godt redskab til at opnå netop indre stilhed, da man øver sig i at få kontrol over sindet og lukke af for forstyrrelser. Den ultimative indre ro er, når man kan stå midt på rådhuspladsen og være helt stille inden i samtidig. Meditation beroliger vores centralnervesystem og sind samtidig – det får os ned i gear.

Læs mere om